UE, acord pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech

UE, acord pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Uniunea Europeană a securizat încă 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech, dublându-și astfel cantitatea de ser.În majoritatea statelor membre ale UE, campania de vaccinare a început în data de 27 decembrie, iar de atunci peste un milion de doze au fost administrate cetățenilor din blocul comunitar.

UE asigură încă 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a precizat într-o conferință de presă că 75 milioane de doze din noua comandă vor fi disponibile începând cu al doilea trimestru din acest an, în timp ce restul vor sosi în al treilea și al patrulea.UE a convenit să cumpere 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

„Deja avem un contract, deci nu vor avea loc negocieri îndelungate, este un vaccin dovedit, deci autorizarea este gata, statele membre știu vaccinul, deci știu logistica din spatele lui, prin urmare aduce certitudine pentru planificare și creează un imbold suplimentar pentru vaccinare în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Euronews.

În majoritatea statelor UE, inclusiv în România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech a fost autorizat de organismeleeuropene în 21 decembrie și a devenit astfel primul ser de acest gen aprobat pentru utilizare la nivelul UE. În România, precum în majoritatea statelor din blocul comunitar, campania de vaccinare a debutat în data de 27 decembrie.

Prima persoană vaccinată în țara noastră a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă și membră a echipei care a preluat primul caz de infecție cu SARS-CoV-2 confirmat pe teritoriul României.

„După 10 luni de la primul caz de infectare din România, începe lupta prin care ne putem recâștiga viața normală.Vaccinarea împotriva COVID-19 începe cu oamenii fără de care sănătatea românilor nu ar mai putea fi asigurată.Vor fi vaccinuri gratuite pentru toți cei care doresc să se imunizeze. Pentru cei care încă ezită, specialiștii vin cu informații solide, validate științific, care să-i ajute să ia decizia corectă.Vaccinarea este sigură, este voluntară/ neobligatorie și nu vor fi impuse restricții pentru cei care nu se vaccinează!Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă calea cea mai rapidă și mai sigură de gestionare a pandemiei, de limitare a acesteia. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv în perioada Crăciunului și a Anului Nou, ne oferă șansa revenirii la normalitate”, spunea premierul Florin Cîțu la acel moment.

Între timp, un alt vaccin a primit undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului. Este vorba despre cel produs de Moderna, iar țara noastră ar putea primi o primă tranșă din acest ser chiar în luna ianuarie, după cum a afirmat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar volumul este incomparabil mai redus decât în cazul vaccinurilor BioNtech/Pfizer. Tranșele care urmează să vina nu sunt foarte consistente”, a declaratValeriu Gheorghiță, potrivitRealitatea.net.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI