UE analizează pașaportul de vaccinare anti-COVID-19 pentru revitalizarea turismului după pandemie

UE analizează pașaportul de vaccinare anti-COVID-19 pentru revitalizarea turismului după pandemie
Foto: pixabay.com

Liderii Uniunii Europene vor conveni, joi, să lucreze la certificatele de vaccinare pentru cetățenii UE care au fost vaccinați anti-COVID-19, în condițiile în care țările din sudul blocului comunitar depind în mare măsură de turism și sunt disperate să salveze sezonul vacanțelor din această vară, relatează Reuters.

Inițiativa pașaportului de vaccinare anti-COVID-19, analizată de UE pentru revitalizarea turismului post-pandemic

Măsurile anti-coronavirus de tip lockdown au provocat anul trecut cea mai profundă recesiune în blocul de 27 de națiuni, lovind în mod deosebit sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turiști.

Cum campaniile de vaccinare anti-COVID-19 încep să capete ritm, anumite guverne, precum cele din Grecia și Spania, pledează pentru adoptarea rapidă a unui certificat la nivelul UE pentru cei deja vaccinați, astfel încât oamenii să poată călători din nou.

Cu toate acestea, alte țări, cum sunt Franța și Germania, par ceva mai reticente, dat fiindcă oficialii de acolo sunt de părere că o astfel de inițiativă ar crea o obligativitate de vaccinare de facto și că ar fi o măsură discriminatorie pentru persoanele care nu pot sau nu vor să se vaccineze.

Franța, unde există un sentiment anti-vaccin proeminent și unde guvernul a promis că nu va face vaccinarea obligatorie, consideră că ideea pașapoartelor de vaccinare este una „prematură”, a spus un oficial francez miercuri.

În orice caz, încă este nevoie să fie puse la punct o serie de detalii, inclusiv dacă ar trebui să fie în format digital sau nu, să fie acceptate la nivel global și să se stabilească în ce etapă a procesului de inoculare sunt emise.

„Facem apel la eforturi pentru continuarea unei abordări comune cu privire la certificatele de vaccinare”, arată o ciornă a declarației din videoconferința liderilor UE, ciornă care a fost consultată de Reuters și care nu stabilește un calendar de implementare.

Oficialii au precizat că UE lucrează cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care dorește să revitalizeze traficul aerian și care deja a dezvoltat o aplicație pe care o va testa Air New Zealand,cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), respectiv cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Chiar și așa, oficialii spun că a călători pe baza unor certificate stârnește semne de întrebare și din punct de vedere juridic, pentru că ultimele persoane programate la vaccinare ar putea susține că libertatea lor de mișcare este restricționată nedrept prin cozi care adesea se întind pe luni întregi.

Totodată, oficialii UE au arătat că încă nu există îndrumări din partea OMS sau a agențiilor UE cu privire la posibilitatea ca persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19 să mai poarte coronavirusul și să îi infecteze pe alții, chiar dacă ele nu mai sunt vulnerabile la boală.

Totodată, încă este neclar cât timp vor fi imune persoanele care au trecut prin COVID-19 și, mai mult decât atât, dacă și acestea ar trebui să obțină certificate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`