EXCLUSIV // Festivalul Europalia, o miză de 6 milioane de euro pentru ICR: Liliana Țuroiu din Videle vrea Ordonanță de Urgență de la Guvern, pentru a eluda legea achizițiilor publice / Miza mutării peste noapte la șefia ICR Bruxelles (FOTO)

EXCLUSIV // Festivalul Europalia, o miză de 6 milioane de euro pentru ICR: Liliana Țuroiu din Videle vrea Ordonanță de Urgență de la Guvern, pentru a eluda legea achizițiilor publice / Miza mutării peste noapte la șefia ICR Bruxelles (FOTO)
Foto: Facebook/ Liliana Turoiu

EXCLUSIV ONLINE// Liliana Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român din aprilie 2017, și-a petrecut mare parte din activitatea în fruntea instituției în deplasări externe. B1.ro a arătat cum președintele ICR, Liliana Țuroiu, a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (DetaliiAICI))

Dacă este să ne uităm pe referatele de deplasare întocmite în interiorul ICR, putem observa că multe din aceste deplasări au avut loc la Bruxelles, iar pretextul este pregătirea Festivalului Europalia.

Europalia, buget uriaș

România va participa ca țara invitată la Festivalul Europalia ce va avea loc în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020. Bugetul Europalia România cuprinde două capitole: cheltuieli în perioada pregătitoare (2018, prima jumătatea anului 2019) și cheltuieli pe durată Festivalului (octombrie 2019 –ianuarie 2020).

Suma alocată de ICR pentru Festivalul Europalia, doar în 2019, este de peste 6 milioane euro (29.400.000 lei).

În cadrul acestui eveniment, punctul culminant al participării României ar trebui să fie expoziția Brâncuși care ar urma să aibă loc în perioada 2 octombrie – 2 ianuarie și care este intens promovată de către Liliana Țuroiu.

Dar pentru această expoziție, Liliana Țuroiu se lovește de mai multe probleme de ordin legal și, din informațiile B1.ro, confirmate de mai multe surse din interiorul instituției, aceasta face presiuni pentru a obține de la Guvern o ordonanța de urgență pentru a reglementa ca transportul lucrărilor și asigurările, precum și drepturile de autor pentru catalogul expoziției Brâncuși să fie achiziționate fără efectuarea în România a procedurii specifice de achiziție publică, ci prin simpla decontare a cheltuielilor transferate, prin OUG, partenerilor belgieni, fiindcă aceștia nu se supun legii achizițiilor publice din România!

Valoarea foarte mare a contractului este extrem de tentantă, iar presupusul prestator ar fi deja știut. Din informațiile obținute de B1.ro, ar fi vorba de o firmă din Ilfov care ar fi fost deja prezentată partenerilor belgieni.

Doar că această ordonanță are nevoie de avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Ministerul Finanțelor. ICR s-a adresat ANAP cu o notă de fundamentare, dar a primit un răspuns negativ, lucru ce se vede dintr-un document obținut de B1.ro care arată că Liliana Țuroiu a semnat o a doua notă către ANAP în care cere un aviz de încuviințare.

Pentru a forța o decizie pozitivă, ICR a adus argumentul lipsei de timp și al riscului de a nu-și respectă obligațiile stipulate în memorandumul încheiat în 2017 între partea romană și Europalia, semnat la acea dată de ministrul Culturii.

ICR ar fi avut și timp și resurse să facă demersuri pentru identificarea prestatorului și achiziția serviciilor de transport conform legii române din 2017 până în prezent. Acum rămâne întrebarea de ce nu a făcut și acest lucru: să fi fost un management defectuos sau a fost întârziat intenționat pentru a se ajunge în aceasta situație și a putea da contractul “cu dedicație”? Modul în care vrea să eludeze legea achizițiilor prin OUG, avizată de Ministrul Finanțelor, stârnește mari îndoieli, iar transferarea rolului de organizator părții belgiene, punând ICR în ipostaza de simplu decontator, nu poate decât să intărească bănuiala că există niște interese ascunse.

Masă la Bruxelles

Și dacă tot discutăm despre Europalia, B1.ro a aflat că fix acum un an, pe 18 Iunie, Liliana Țuroiu oferea, în acte, belgienilor de la Europalia o masă de protocol la Bruxelles. Coincidența sau nu, fix de ziua domniei sale.

În toiul pregătirilor pentru Festivalul Europalia a mai apărut și o altă surpriză ce o are în centru pe Liliana Țuroiu. O notă semnată de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și înaintată către Senat propune numirea acesteia în funcția de director al ICR Bruxelles, iar motivul invocate pentru urgentarea numirii este fix timpul foarte scurs rămân până la festivalul Europalia. (Detalii AICI)

Legat de toate aspectele de mai sus, B1.ro a solicitat ICR încă de săptămâna trecută un punct de vedere, dar Instituția nu a trimis niciun răspuns.

Țuroiu dinVidele, deplasări de 100 de zile pe an, din bani publici

În acest context, reamintim căB1.roa arătat cum președintele ICR, Liliana Țuroiu, a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (DetaliiAICI)

Tot în materialul din 15 mai,B1.roa ridicat problema detașărilor în loc de angajări din ICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.

Urmare a acestui material, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”. Prin această comisie, Ţuroiu a ales să îşi ancheteze subordonaţii în dauna unor măsuri privind transparentizarea activităţii sale în fruntea ICR. (DetaliiAICI)

Liliana Ţuroiu conduce Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de către Senat cu susţinerea PSD. Născută înVidele, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`