Vizitele urșilor în orașe, stațiuni turistice și pe pârtiile amenajate pentru ski, au devenit o chestiune obișnuită în România. În data de 9 martie, un urs brun a poposit pe o pârtie dintr-o stațiune montană. Turiștii au filmat momentul, iar unul dintre aceștia a venit chiar cu inițiativa de a-l hrăni.
„El vrea de mâncare, domnu! Nu are nimeni de mâncare la el? De ce? (n.r. – nu e o idee bună) Îi aruncăm mai încolo, la el”, a declarat unul dintre turiști.
Pentru că o experiență la munte necesită o bună echipare și capacitate de gestionare a unei situații de criză, iată câteva sfaturi oferite de specialist.
„De la Revoluție încoace, tot persistă această situație, cu urșii. Într-adevăr, este un pericol pentru turist, dacă nu știe ce să facă. Au fost cazuri în care s-au înregistrat câte 10-15 atacuri pe an, în special în locurile de campare.
În primul rând, trebuie să facă gălăgie, în cazul în care urșii își fac prezența în zonă. În al doilea rând, ar fi bine ca turiștii să se doteze cu spray-uri antiurs. Dotarea este legală, un echipament individual, pe care, după ce l-ai achiziționat, trebuie să știi foarte bine cum să-l folosești și să fie în termen. Peste tot în lume, spray-urile antiurs și-au făcut treaba. Este o formă foarte blândă de alungare a ursului”, a precizat Claduiu Vasilescu, reprezentant Salvamont Bușteni, pentru B1.ro.