Turismul este unul dintre domeniile care a înregisrat un declin uriaș din cauza pandemiei de coronavirus, autoritățile încercând să găsească cât mai multe posibilități pentru a îl redresarea.
Astfel că, miniștrii Turismului din Uniunea Europeană au discutat, în aprilie, despre modul în care pot ajuta acest sector şi au căzut de acord să introducă ”paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.
La sfârșitul ședinței, ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, a declarat că este nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza, iar acesta ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE”.
Acesta a adăugatcă ”am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”.
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat că sectorul turismului va avea nevoie de „fonduri fără precedent pentru a depăşi criza”.
Conform lui Thierry Breton „este nevoie de un nou Plan Marshall cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă”
Starea de urgență impusă de pandemia de coronavirus va fi înlocuită, la 15 mai, cu starea de alertă,însă ministrul Afacerilor Interne a declarat, despre turismul intern, că românii ar putea pleca în concedii abia după 15 iunie.
Totodată, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că românii ar putea avea concedii în a doua parte a verii, însă doar dacă acestea se vor putea desfășura în condiții de siguranță.
”Punem pe primul plan sănătatea românilor. Am spus că nu trebuie să ieșim de Sărbătorile Pascale și de 1 mai, tocmai pentru a avea anul viitor aceste sărbători împreună cu toată lumea și în alte condiții. Avem un moment pe care trebuie să-l gestionăm. Încă nu am trecut de vârful pandemiei în România. Vom avea concedii poate spre a doua jumătate a lunii iunie-iulie, dar nu avansăm un termen până nu vedem evaluările de la zi la zi și după cele 14 zile ale fiecărei perioade de relaxare”, a mai spus Nelu Tătaru.
Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT, n.r.), Alin Burcea, a afirmat, recent, la Antena 3, despre locurile unde ne putem face vacanțele în vara anului 2020, după pandemie, printre acestea numărându-se Grecia, Croația, Muntenegru și Bulgaria.
Mai multe grupuri de țări plănuiesc să-și deschidă granițele între ele cu ajutorul unui culoar curat, așa cum a fost denumit de specialișt. Este vorba de un culoar pe care pot să intre oamenii fără probleme de sănătate.
În interiorul acestora s-ar putea călători fără să mai fie nevoie de carantină, iar primele țări care au anunțat că discută o astfel de idee au fost Australia și Noua Zeelandă, care au precizat că, în cazul în care schema se dovedește un succes sunt gata să le ofere tuturor soluția, drept pentru care să fie incluse și alte țări, precum Canada și țări din Asia.
Totodată, statele baltice, Letonia, Estonia și Lituania, vor să facă ceva asemănător începând cu 15 mai, ulterior fiind inclusă și Polonia.
De asemenea, Grecia, Ciprul și Israelul, trei țări pentru care turismul reprezintă o sursă importantă pentru buget, iau în calcul crearea unei zone comune.