STUDIU: Testele rapide antigen nu reprezintă un instrument fiabil pentru depistarea infecţiei cu SARS COV-2

STUDIU: Testele rapide antigen nu reprezintă un instrument fiabil pentru depistarea infecţiei cu SARS COV-2
Foto: Hepta

Un studiu arată că jumătate din rezultatele testelor rapide pentru depistatea infecției cu Covid-19 sunt fals negative.

„RT PCR rămân testele gold standard la nivel mondial pentru diagnosticarea COVID-19”, se arată într-un studiu recent.

Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor pe care le pot avea pacienții când efectuează aceste teste. Mai mult,pot induce în eroare asimptomatici,potrivit unui studiu Medlife, potrivit Adevarul.ro.

Compania a realizat un studiu, comparând aceste teste cu cele de tip RT-PCR realizat la nivel de grup.

Testele au fost făcute persoanelor care au vrut să se testeze dinproprie iniţiativă, fiind asimptomatici sau cu simptome uşoare, nespecifice.

Rezultatele negative obţinute prin RT-PCR au fost negative şi la detecţia de antigen. Astfel a reieșit o sensibilitate de 60% si o specificitate de 100%.

Realizatorii studiului susțincă o sensibilitate de 60% în condiţii reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 40 de purtători de SARS-CoV-2 din 100 care ar putea să transmită virusul și altor oameni.

“Până în prezent metoda RT-PCR este considerată gold standard de identificare a ARN viral, fiind o metodă cu sensibilitate si specificitate convenabile pentru a realiza prioritatea actualei pandemii. Chiar dacă nu este o metodă nici rapidă, nici ieftină şi realizarea volumelor necesare se face cu implicarea serioasă a resurselor umane, continuă să fie etalonul şi instrumentul utilizat global pentru identificarea purtatorilor de virus. In paralel, foarte mulţi producatori de teste de laborator încearcă să pună la punct alternativa ieftină şi rapidă a gold standardului, respectiv depistarea de antigen viral. În prezent sunt puse pe piata foarte multe astfel de teste cu performante din ce in ce mai bune. Din păcate, însă, până în prezent nu s-a identificat un astfel de test care să înlocuiască RT-PCR astfel încât să fie introdus în politicile şi metodologiile de supraveghere şi control a infecţiei cu noul coronavirus nicăieri în lume” a spusdr. Roxana Vasilescu, medic primar medicină de laborator, Sef Laborator MedLife Central.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`