Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, mai mult de 80% dintre pacienții confirmați cu COVID-19 prezintă deficiențe de vitamina D. Insuficiența este mai frecventă la bărbați.
Vitamina D este hormon produs de rinichi, ce controlează concentrația de calciu din sânge și care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societății de Endocrinologie, ce regrupează peste 18.000 de experți din 122 de țări.
Tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în privința protecției la infecții. Deficitul de vitamina D ar trebui tratat mai ales la bătrâni și cei cu comorbidități, mult mai expuși în fața COVID-19, susțin cercetătorii.
Specialiștii au descoperit că 82,2% dintre cei 216 pacienți cu coronavirus al Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsa de vitamina D.
Conform unor cercetători americani de la Universitatea Northwestern, ar exista o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamina D şi rata ridicată a mortalității, întâlnită mai ales la sistemele imune hiperactive, ce generează și cele mai mari complicaţii în contextul pandemiei de coronavirus.
Încă din luna mai, experții au efectuat o analiză a datelor provenite de la spitale din China, Franţa, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveţia,Marea Britanie şi Statele Unite, remarcând că pacienţii din ţări cu o rată mare de mortalitate cauzată de COVID-19, precum Italia, Spania şi Marea Britanie, au avut niveluri mai scăzute de vitamina D, comparative cu pacienţii din ţări mai puțin afectate, notează The Province.
„Diferenţele de mortalitate există chiar dacă ne uităm la aceeaşi grupă de vârstă. Şi, în timp ce restricţiile de testare variază, disparităţile mortalităţii există şi atunci când s-au analizat ţările sau populaţiile pentru care se aplică rate de testare similare. În schimb, am văzut o corelaţie semnificativa cu deficienta de vitamina D”, a precizat expertul.
Mai exact, echipa de cercetători a identificat o corelaţie puternică între nivelurile de vitamina D şi furtuna de cytokine, o afecţiune hiperinflamatorie cauzată de un sistem imunitar hiperactiv, dar şi o corelaţie între deficienţa de vitamina D şi mortalitate.
„Furtuna de citokine poate deteriora grav plămânii şi poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută şi la moartea pacienţilor. Aceasta este ceea ce pare să ucidă majoritatea pacienţilor cu COVID-19, nu distrugerea plămânilor de virusul însuşi. Este vorba despre complicaţiile de la reacţia direcţionată greşit a sistemului imunitar”, se precizează în studiu.
Aici ar interveni efectele pozitive oferite de vitamina D, care îmbunătăţeşte sistemele imunitare înnăscute şi împiedică sistemele noastre imune să devină hiperactive într-un mod periculos. Așadar, niveluri sănătoase de vitamina D ar putea proteja pacienţii împotriva complicaţiilor severe, inclusiv decesul cauzat de virusul COVID-19.
„Analiza noastră arată că efectul ar putea duce la reducerea mortalităţii la jumătate. Nu va împiedica un pacient să contracteze virusul, dar poate reduce complicaţiile şi poate preveni moartea la cei infectaţi”, a afirmat Backman.
„Copiii se bazează în primul rând pe sistemul lor imunitar înnăscut. Acest lucru poate explica de ce rata lor de mortalitate este mai mică”, spune Backman.
De asemenea, savantul a sfătuit oamenii să nu ia doze excesive de vitamina D, deoarece aceasta ar putea veni și cu efecte secundare negative.
„Este greu de spus care doză de vitamina D este cea mai benefică pentru COVID-19. Cu toate acestea, este clar că deficienţa de vitamina D este dăunătoare, şi poate fi uşor abordată cu suplimentarea adecvată. Aceasta ar putea fi o altă cheie pentru a ajuta la protejarea populaţiilor vulnerabile, cum ar fi pacienţii afro-americani şi vârstnici, care au o prevalenţă în ceea ce priveşte deficienţa de vitamina D”, a concluzionat expertul.