Studiu privind noul coronavirus: Imunitatea la COVID-19 durează doar 6 luni

Studiu privind noul coronavirus: Imunitatea la COVID-19 durează doar 6 luni
sursa foto: pixabay

Imunitatea până la o reinfecție din cauza noului coronavirus poate dura doar șase luni, potrivit unui studiu al Universității din Amsterdam. Acesta pune la îndoială eficiența introducerii „pașapoartelor de imunitate”, pe care unele guverne doresc să le aplice în cazul persoanelor vindecate de COVID-19 pornind de la ipoteza că acestea nu pot fi reinfectate și sunt liberi să ajute economia să-și revină din blocaj.

Studiul a monitorizat 10 bărbați de peste 35 de ani pentru a determina nivelurile de anticorpi în urma infecției pentru oricare dintre cele patru coronavirusuri sezoniere umane. Aceștia au fost testați la intervale de trei sau șase luni, scrie euronews.

Cercetătorii au descoperit că a existat o „durată alarmant de scurtă a imunității la coronavirusuri”, oamenii de știință remarcând totodată „reinfecții frecvente la 12 luni și reducerea substanțială a nivelului de anticorpi imediat după 6 luni post-infecție”.

Ei au subliniat că cele patru tulpini ale coronavirusurilor umane sunt „diferite din punct de vedere biologic” și „au puține în comun, în afară de a provoca răceala comună”.

„Cu toate acestea, toate par să inducă o imunitate de scurtă durată cu pierderea rapidă a anticorpilor. Acest lucru poate fi un numitor general pentru coronavirusurile umane.

„Dacă SARS-CoV-2 se va comporta ca un coronavirus sezonier în viitor, se poate aștepta un model similar”, au precizat oamenii de știință.

Astfel, ei au pus la îndoială ideea guvernelor de a introduce așa-numitele „pașapoarte de imunitate” persoanelor care s-au infectat și s-au recuperat în urma infecției cu COVID-19, care le-ar permite să călătorească și să relaxeze unele măsuri de distanțare socială.

Guvernul britanic vrea să introducă pașapoartele pentru imunitate

Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a anunțat săptămâna trecută că guvernul lucrează la un „sistem de certificări” pentru a permite persoanelor care s-au recuperat să reia anumite activități. La rândul său, prmierul Boris Johnson a vorbit despre introducerea unor „pașapoarte pentru imunitate”.

El a adăugat că testele de anticorpi care ar furniza rezultate în 20 de minute sunt testate în prezent pe 4.000 de pacienți și că ar putea fi derulați la nivel național, dacă este eficient.

„Știind că aveți acești anticorpi ne va ajuta să înțelegem mai multe în viitor dacă aveți un risc mai mic de a capta coronavirusul, de a muri de coronavirus și de a transmite coronavirus”, a spus el.

Studii pentru depistarea anticorpilor în rândul populației din Italia

În Italia, un studiu la scară largă privind seroprevalența- nivelul unui agent patogen în populație – al COVID-19 a fost lansat luni. Ministerul Sănătății și Crucea Roșie vor testa probe de sânge de la 150.000 de persoane din 2.000 de municipalități. Asta după ce, în urmă cu câteva săptămâni,analizele serologice efectuate în provincia Bergamo din regiunea Lombardia, grav afectată de pandemia deCOVID-19indică faptul că 61% din populaţia din două orașe Alzano Lombardo şi Nembro – prezintă anticorpi.

În prezent, nu se cunoaște un tratament pentru noul coronavirus, care a lăsat în urmă peste 345.000 de decese la nivel mondial, potrivit Universității Johns Hopkins.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt zece vaccinuri candidate în evaluare clinică și încă 114 sunt în evaluare pre-clinică.

Universitatea din Oxford a anunțat săptămâna trecută că se mută în faza II a vaccinului său și că peste 10.000 de adulți și copii vor fi testați.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`