Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre COVID-19: Când a început, de fapt, să fie transmis de la o persoană la alta noul coronavirus

Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre COVID-19: Când a început, de fapt, să fie transmis de la o persoană la alta noul coronavirus

O nouă analiză genetică a virusului care provoacă Covid-19 prelevată de la peste 7,600 de pacienți din întreaga lume arată că acesta circulă la oameni încă de la sfârșitul anului trecut și trebuie să se fi răspândit extrem de rapid după prima infecție.

Cercetătorii din Marea Britanie au analizat mutațiile virusului și au găsit dovezi de răspândire rapidă, dar nicio dovadă a faptului că virusul devine mai ușor de transmis sau mai probabil să provoace boli grave.

„Virusul se schimbă, dar acest lucru în sine nu înseamnă că se înrăutățește”, a declarat pentru CNN, cercetătorul de genetică, Francois Balloux, de la University College London Genetics Institute.

Vești proaste pentru medicii care credeau că s-a format deja o imunitate colectivă

Balloux si colegii sai au analizat secvențe virale dintr-o bază de date globală uriașă pe care oamenii de știință din întreaga lume o folosesc pentru a partaja informații. Ei s-au uitat la probe prelevate în momente diferite și locuri diferite și au spus că acestea indică faptul că virusul a început să infecteze oamenii încă de la sfârșitul anului trecut.

„Acest lucru exclude orice scenariu care presupune că SARSCoV-2 ar fi putut fi în circulație cu mult înainte de a fi identificat și, prin urmare, a infectat deja proporții mari ale populației”, a scris echipa Balloux în raportul lor, publicat în revista Infection, Genetics and Evolution.

Aceasta este o veste proastă. Unii medici au sperat că virusul circulă timp de mai multe luni și ar putea să fi infectat în liniște mult mai multe persoane decât s-a raportat. Acest scenariu ar oferi speranța că poate exista o imunitate deja construită în unele populații.

COVID-19 se manifesta în Europa sau SUA cu câteva săptămâni sau luni înainte de raportările oficiale

De asemenea, au descoperit dovezi genetice care susțin suspiciunile că virusul infecta oameni în Europa, SUA și în alte părți cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte ca primele cazuri oficiale să fie raportate în ianuarie și februarie. Va fi imposibil să găsești „primul” pacient în orice țară, a spus Balloux.

„Toate aceste idei despre încercarea de a găsi un pacient Zero sunt inutile, deoarece există atât de multe zerouri pentru pacienți”, a spus el.

Cel mult, 10% din populația globală a fost expusă la virus, a estimat Balloux. Multe studii diferite au arătat că noul coronavirus, numit adesea SARS-CoV-2 de către oamenii de știință, își are originea într-un liliac, dar trebuia să fi infectat un alt animal înainte de a fi transmis la oameni. Primele cazuri umane au fost raportate în Wuhan, China, în decembrie trecut.

Virusurile fac greșeli de fiecare dată când se reproduc singure, iar aceste mutații pot fi utilizate ca ceea ce se numește un ceas molecular pentru a urmări un virus în timp și de-a lungul coordonatelor geografice.

„Este foarte recent”, a spus Balloux. „Suntem cu adevărat, încrezători că saltul de la o gazdă la alta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut.” Asta pentru că eșantioanele virale prelevate din toate colțurile globului prezintă mutații multiple și sunt mutații similare. „Așa este peste tot”, susțin cercetătorii.

Rate scăzute ale prezenței anticorpilor la pacienții care au fost infectați cuCOVID-19

În contextul în care se vorbește tot mai mult despre relaxarea restricțiilor în statele europene, tot mai multe studii au ajuns la concluzii îngrijorătoare privind obținerea imunității laCOVID-19ca urmare a anticorpilor. Un studiu realizat într-un liceu din localitatea Crépy-en-Valois din departamentul Oise, unul dintre focarele deCOVID-19din Franța, arată că doar 26% dintre profesorii, elevii de liceu și familiile acestora care au fost infectați cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi.

Aceleași rezultate sunt consemnate și în studiile realizate în Italia. unde șeful Institutului Național de Sănătate din Italia, Silvio Brusaferro, a declarat recent că doar aproximativ 10% dintre italieni au dezvoltat anticorpi după infecția cuCOVID-19, ceea ce înseamnă că imunizarea populației este departe de a fi atinsă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card