COVID-19, cât de mortal este de fapt și cum crește probabilitatea de deces în funcție de vârstă

COVID-19, cât de mortal este de fapt și cum crește probabilitatea de deces în funcție de vârstă
foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Claudio Furlan

Încă de la începutul pandemiei a fost discutată rata mortalității, cât de ușor poți deceda din cauza infecției în funcție de vârstă și de comorbisități și care este procentul de supraviețuire odată ce pacienții ajung în ATI.

România se confruntă în prezent cu un al doile val al pandemiei și o creștere a numărului de cazuri raportate zilnic, iar începând de astăzi intră în vigoare noile măsuri pentru prevenire și combaterea COVID-19, stabilite de către autorități, rezultatul lor urmând să fie vizil în trei până la 4 săptămâni.

Lepoint.fr a răspuns trei celor mai mari poate curiozități cu privire la mortalitatea din cauza infecției cu noul coronavirus, în baza a două studii realizate pe durata ultimelor luni: Câți dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 mor?; Cum crește riscul odată cu vâsrta? și Care este riscul de muri în ATI?

1% dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 mor

Potrivit unui studiu realizat de către Imperial College London, 1% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 mor. Procentul este dat de numărul de decese, comparativ cu numărul total al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

În mod obișnuit este denumită „rata mortalității”, însă, specialiștii atrag atenția asupra faptului că ar trebui cunoscută drept „rata de mortalitate reală” pentru a putea fi exactă din punct de vedere științific.

Rata efectivă a mortalității reale (IFR) corespunde numărului de decese cauzate de boală, comparativ cu numărul total estimat al persoanelor despre care se presupune că au avut boala, se precizează în studiu.

La stabilirea ratei de deces la 1%, echipa de cercetători s-a bazat pe 175 de studii, publicate în întreaga lume. În Franța, spre exemplu, oamenii de știință plasează rata mortalității la 1,15%, în timp ce în alte țări, cu venituri mai mici, aceasta s-ar situa în jur de 0,23%, scrie sursa citată mai sus.

Oamenii de știință explică această diferență, destul de mare, prin ipoteza potrivit căreia în țările mai sărace populația este mai tânără.

Calculul riscului de deces în funcție de vârstă

În cazul riscului de deces în funcție de vârstă, calculul se realizează, potrivit sursei citate, prin înmulțirea cu 2 la fiecare 8 ani.

Spre exemplu, cercetătorii de la Imperial Collage London au arătat că rata mortalității trece de mai puțin de 0,1% la persoanele cu vârste sub 40 de ani, mergând până la peste 50% în cazul persoanelor cu vârstă de peste 80 de ani.

Dr. Lucy Okell, coordonatorul studiului realizat de Imperial Collage susține însă că deși riscul este mai scăzut pe segmenteul de vârstă 50 – 55 de ani, el rămâne în continuare ridicat.

„Deși persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a muri din cauza Covid-19, riscul la vârsta mijlocie este încă mare. De exemplu, estimăm că aproximativ una din 260 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani moare de infecție”, a explicat el, potrivit sursei citate mai sus.

Risculde a muri în ATI, de 25%

La începutul lunii mai, rata mortalități, observată într-un studiu numit „Covid-ICU” și publicat pe pagina Societății Europene pentru Reanimare, ce urmează a fi publicat și în „Intensive Medicine Care” oferea o rată a mortalității de 25%. Aceasta avea la bază un studiul efectuat pe 4.244 de pacienți din Franța, Belgie și Elveția, între începutul și sfârșitul primului val al pandemiei.

Potrivit studiului, între finalul lunii februarie și începutul lunii mai s-a sesizat o scădere clară a ratei mortalității în ATI, de la 42% la 25%.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)