Stelian Ion: Nu vă așteptați să facem lumină astăzi în dosarul 10 august. Este important să așteptăm motivarea deciziei de clasare. Există remedii pentru acest dosar (VIDEO)

Stelian Ion: Nu vă așteptați să facem lumină astăzi în dosarul 10 august. Este important să așteptăm motivarea deciziei de clasare. Există remedii pentru acest dosar (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/George Calin

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a făcut, vineri, o serie de precizări referitoare la dosarul 10 august, care a fost clasat definitiv printr-o decizie a judecătorilor de la Tribunalul București. Declarațiile lui Stelian Ion vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, joi, să ofere explicații în mod public cu privire la acest caz.

Stelian Ion, explicații privind clasarea dosarului violențelor din 10 august 2018

”Legat de dosarul 10 august, este foarte important ca oamenii să cunoască detalii legate de stadiul acestui dosar. A fost un eveniment nefericit care a stârnit multă emoție și încă stârnește emoție. Oamenii așteaptă răspunsuri și ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile. Eu voi încerca să dau niște lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă așteptați să facem lumină în acest dosar astăzi. Este un dosar aflat pe rolul instanțelor, e în curs de soluționare.

Eu am fost în Piața Victoriei atunci, am văzut cu ochii mei. Voi încerca să dau la o parte latura emoțională și să mă refer doar la cestiuni factuale. Factual, o parte din dosarul 10 august, care a făcut obiectul unor cercetări penale a fost clasat în mod definitiv față de unele persoane împotriva cărora s-a făcut plângere penală. Este vorba în principal de persoane din conducerea Jandarmeriei care au fost implicate în evenimentele acelei zile”, a declarat Stelian Ion.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Justiției a subliniat că este foarte important ca toată lumea să aștepte motivarea deciziei instanței, de unde vor veni ”multe răspunsuri”, dă asigurări Stelian Ion.

”E foarte important să așteptăm motivarea încheierii de respingere a cererii de redeschiderea a dosarului. Acea încheiere pronunțată de judecătorul de cameră preliminară este definitivă, însă până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu cât de cât clară asupra a ceea ce s-a întâmplat. (…) Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, peentru cei care au formulat plângerile, este să avem răbdare să avem acea motivare, de aici vor decurge multe răspunsuri”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion:Cert este că dosarul 10 august nu se termină aici

Totodată, Stelian Ion a precizat că ”dosarul 10 august nu se termină aici” și că, din punctul luii de vedere, ”există remedii” în această cauză. Ministrul spune, de asemenea, că își dorește ca acest caz să fie lămurit în România, nu să se ajungă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

”Cert este că dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar. Din acea cauză aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte, către secția Parchetelor Militare și acea parte își va urma cursul. Va trebui să se continue ancheta în partea referitoare în principal la interacțiunile jandarmilor cu manifestanții.

De asemenea, mai există o zonă a dosarului referitoare la persoane care nu dețineau funcții de militari, dețineau funcții executive sau administrative, în acea perioadă. Nici cu privire la acele persoane și fapte nu s-a luat vreo decizie finală.

Ordonanța de clasare face încă obiectul unor dosare aflate pe rolul instanței de judecată. Teoretic, este posibil orice cu privire la această ordonanță de clasare. De asemenea, ordonanța de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, în condițiile în care peste 700 de persoane vătămate au făcut plângeri penale. Dacă e să ne uităm pe lege, și asta trebuie să facem, vom vedea că ordonanța de clasare trebuie comunicată persoanelor care au formulat sesizări, persoanelor care au un interes în cauză, suspecților, după care aceste persoane au dreptul să formuleze plângeri împotriva acestei ordonanțe.

Eu văd, la acest moment, că există remedii și mi se pare prematur să vorbim despre CEDO. Eu îmi doresc foarte mult să vedem lumină în acest dosar, într-un fel sau altul, în România, și nu la CEDO”, a mai spus Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`