Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece

Statul nu mai poate impune carantina și izolarea. După decizia CCR, doar “recomandă” / Raed Arafat: Sunt pacienți COVID-19 simptomatici care cer să plece
Foto: Hepta

Autoritățile locale au fost informate, vineri, că s-au suspendat măsurile de izolare / carantinare. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a stabilit că sunt neconstituționale internarea în spital și carantinarea doar prin Ordin de Ministru și că ar trebui o lege în acest sens. Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a fost creat un grup interministerial ce lucrează la un proiect de lege care să țină contde verdictul judecătorilor. Proiectul va fi adus pe masa Guvernului la ședința de săptămâna viitoare. Însă deja mai mulți pacienți COVID-19 au cerut să fie externați. Centrele de carantinare se golesc și ele.

Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune carantinarea / izolarea. Autoritățile pot acum doar să „recomande” respectarea măsurilor de protecție

După decizia Curții Constituționale de la finele lunii iunie, carantinarea și internarea obligatorie, dispuse prin Ordin de Ministru, au fost suspendate.

Potrivit G4Media, Ministerul de Interne a trimis o informare către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, din care reiese că s-au suspendat măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu coronavirus.

În document se mai arată că decizia de suspendare rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma hotărârii CCR.

Până atunci, însă, autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.

Din document: „În concluzie, măsura izolării la domiciliu/crantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior dateli de 2.07.2020). Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SarsCov2, (…) se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile…”.

Centrele de carantină au început să se golească de oameni.

„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

CCR: Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. E nevoie de o lege

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Judecătorii Curții au mai susținut că internarea obligatorie trebuia să fie ultima măsură luată în calcul, dacă toate celelalte au fost epuizate. De pildă, se putea dispune ca asimptomaticii să stea acasă, or decizia autorităților de până acum a fost ca aceștia să fie internați.

Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Practic, de atunci, nicio persoană diagnosticată cu coronavirus nu mai poate fi internată împotriva voinței ei. Această situație putea fi evitată dacă se adopta la timp legea la care face referire CCR, fapt ce nu s-a întâmplat.

Guvernul lucrează la un proiect de lege privind condițiile de carantină și izolare

Vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se lucrează la un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare și care să respecte decizia Curții Constituționale. Proiectul va ajunge pe masa Guvernului, la ședința de săptămâna viitoare.

„Dincolo de ce spune CCR, rămâne acel articol din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor”, a ținut să precizeze Tătaru.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate”, a explicat, ulterior, Ministrul Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)