Starea de alertă pe teritoriul României este prelungită de duminică pentru încă 30 de zile. Decizia a fost luată de Guvernul Orban în cadrul ședinței de vineri, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus din ultimele săptămâni. Țara noastră a ajuns să înregistreze chiar și peste 1.400 de cazuri zilnice de infectare. Autoritățile au susținut de mai multe ori că e nevoie ca populația să respecte regulile de igienă și de distanțare socială și să poarte măștile de protecție pentru a limita transmiterea bolii. Prelungirea stării de alertă înseamnă că toate restricțiile rămân în vigoare. S-a făcut, totuși, o modificare la programul teraselor.
Guvernul a decis, vineri, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, dată fiind evoluția epidemiei de COVID-19 din țara noastră.
„Starea de alertă continuă pentru o perioadă de încă 30 de zile fără măsuri de restricţii suplimentare şi în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice va fi adaptată această stare de alertă la noile condiţii în măsura în care acest lucru va permite”, afirma şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.
Un raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că țara noastră ocupă prima poziție în topul răspândirii coronavirusului la nivelul Uniunii Europene.
România are cea mai mare rată de pozitivare, un raport de 19 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condițiile în care media europeană este de 4. De asemenea, în țara noastră, numărul de noi cazuri depistate la 100.000 de locuitori este de aproape 4 ori mai mare față de media europeană.
Din punct de vedere al numărului de decese la milionul de locuitori, România este lider, cu 19,1 în 14 zile. Media la nivelul UE este de 4,1.
Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei, publicat sâmbătă, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Stategică, în România au fost înregistrate până acum 69.374 de infectări și 2.954 decese. 1.328 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 50 de pacienți COVID-19 au decedat. Peste 470 de pacienți sunt la Terapie Intensivă.
Rămân închise restaurantele din hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor.
Masca de protecție este obligatorie pentru toți cei care sunt prezenți în mijloacele de transport în comun, la serviciu, în spațiie publice închise. De asemenea, este obligatorie în spaţiile publice deschise precum: piețe, târguri, stații, faleze, zone unde au loc serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice „în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”.
Cei care ajung pe plajă trebuie să respecte distanțarea fizică de doi metri. Excepții fac membrii aceleiași familii.
Se poate institui izolarea şi carantina persoanelor conform Legii 136/2020 în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Se poate institui carantina zonală în condiţiile Legii 136/2020
Activitatea cultelor religioase se poate realiza doar cu respectarea regulilor de protecţie sanitară
Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţii în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Hotărârii 40 a CNSU, „programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi Bucureşti, nu poate începe înainte de ora 6,00 şi nu poate depăşi ora 24,00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23,00”.