Stare de alertă. Ce reguli trebuie să respecte taximetriștii, șoferii de Bolt și Uber

Stare de alertă. Ce reguli trebuie să respecte taximetriștii, șoferii de Bolt și Uber

România intră în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu 15 mai. Starea de alertă permit autorităților de aimpune noi reguli și restricții, dar și de a aplica amenzi celor care nu le respectă. O parte dintre regulile impuse pe timpul stării de alertă îi vizează pe taximetriști și pe șoferii de Bolt și Uber. Vorbim despre Ordinul nr. 984/829/2020 al ministrului Transporturilor și al ministrului Sănătății, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2.

Ce reguli trebuie să respecte taximetriștii și șoferii de Bolt și Uber

Noile măsuri de au fost introduse începând de luni, 18 mai, şi vor rămâne în vigoare până la finalul lunii iunie, când vor fi revizuite conform următoarelor recomandări oficiale de sănătate.

Astfel, potrivit legii, taximetriștii și șoferii de Uber și Bolt, pe timpul stării de urgență, trebuie să poarte mască de protecție cât timp este la serviciu. Totodată, pasagerii au obligația de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecție și de a purta masca de protecție la urcarea în vehicul și pe toată durata călătoriei;

De asemenea, la urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluții dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Foarte important, spune specialiștii, va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului.

O altă regulă impusă acestora pe timpul stării de alertă vizează montarea unui separator între șofer și bancheta din spate, destinată clienților. Practic, transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate.

Mânușile de protecție vor fi necesare șoferului în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii cu alte persoane, cum ar fi agenții de circulație.

De asemenea, igienizarea și dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi.

O altă măsură vizează plata curselor pentru taxi, Uber și Bolt. Autoritățile recomandă a se utiliza cu precădere plățile electronice.

Anunțul Uber pentru șoferii care nu poartă mască

Uber le va cere tuturor utilizatorilor, şoferilor şi curierilor din România să confirme că poartă mască de protecţie, potrivit Digi24.. Şoferii Uber vor trebui să-şi facă un selfie pentru a confirma că poartă o mască de protecţie sau că îşi acoperă faţa, prin intermediul tehnologiei de verificare din aplicaţie. Cei care nu respectă această măsură nu se vor putea conecta şi nu vor putea utiliza aplicaţia.

2.500 de lei, amenda maximă dacă nu porți mască în spațiile publice

Mijlocul lunii mai a marcat începutul unui proces de relaxare a restricțiilor, dar unele au rămas în vigoare, tocmai pentru că pericolul COVID-19 nu a trecut. Una dintre măsuri prevede că românii trebuie să poartemăști de protecțieîn spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Din data de 18 mai, organele de control vor putea aplica sancțiuni pentru nerespectarea regulilor impuse de starea de alertă. Potrivit legii, amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt între 500 și 2.500 de lei.

Trebuie menționat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amenda primită.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`