Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală e plin, a subliniat conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu, care a explicat că zilnic vin grupuri de zeci de persoane depistate cu COVID-19, „terapia intensivă e colmatată, spitalul e plin”.
„Ne-am relaxat. Toatălumeaefericită. Unii credcăboalăastanici nu a existat vreodată. Ei bine,există.Șiedince în cemaimultă……Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale «Dr. VictorBabeș»din București e plin. Nu mai prididim cuinternările,vingrupuri de zeci de persoane depistateîncomunitateînBucurești, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSPcautălocuriînspital. Noi primim câttimpîncămai putemasiguraun flux externare-internare, dar în condițiileastea,dejasuntem plini. Terapiaintensivăecolmatată, spitalul plin, medicii și asistenteleînacțiunemaximă. E PLIN. Nicilaînceputnu a fostașa……. pe scurt azi: 2200 externați, 1700 confirmați.Boalăexistăși poatefiatât de gravă cum nuvaînchipuiți”, a scris conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu pe Facebook.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală este și el plin de bolnavi de COVID-19 și nici măcar nu dispune de numărul obișnuit de locuri, 640, având în vedere că pandemia de coronavirus impune mai multe norme pentru a limita răspândirea coronavirusului. Medicul infecționist Adrian Marinescu a dat asigurări, totuși, că zilnic se fac noi externări și că încă există spitale suport, astfel că o parte din presiunea resimțită de institut ar mai putea fi relaxată.
„Cred că trebuie să facem o precizare importantă. Faptul că în ultimele zile au fost multe îmbolnăviri, iar astea înseamnă multe internări, nu înseamnă că nu se vor mai face. E vorba doar de faptul că se atinge capacitatea maximă și că – dacă vor evolua în felul acesta – poate să apară o presiune mare. E clar că sunt spitale de suport, e clar că se fac externări în fiecare zi, deci nu intră în discuție situația cum că nu se fac internări. Trebuie tras doar un semnal de alarmă, că dacă se merge în felul acesta și continuă îmbolnăvirile, lucrurile vor fi clar mai complicate”, a declarat medicul infecționist.
Întrebat dacă că în acest moment întreaga capacitate a spitalului, de 640 de locuri, este ocupată, el a subliniat: „În primul rând, mai trebuie precizat ceva. În condițiile de criză de COVID-19, în mod cert, epidemiologic și datorită datelor epidemiologice, numărul de locuri este clar mai mic, pentru că trebuie să fie o împărțire, pentru că sunt zone contaminate, zone care nu sunt contaminate. Deci în mod clar numărul de locuri este mai mic. De exemplu, noi, la adulți, în orice moment avem peste 200 de pacienți – variază în funcție de cazurile respective, care trebuie izolate șamd. Deci nu sunt 640 de locuri, sunt într-adevăr locuri la adulți, la copii, dar cu siguranță mai puține în aceste condiții de pandemie. În plus, m-ați întrebat dacă se mai fac internări, sigur că se fac. În orice dimineață, în orice zi există internări și lucrurile evoluează dinamic. E doar mesajul că lucrurile pot deveni mai complicate pe viitor dacă mergem pe acest trend”.
Președintele României, Klaus Iohannis a recunoscut și el că e „îngijorat” de situația din ultimele zile și a explicat că deși s-a renunțat la multe restricții, „virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu, virusul este în comunitate”.
„Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în ultimele zile, în fiecare zi, un număr, zic eu, mare de noi pacienți care sunt infectați cu noul virus – și astăzi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus. Cred că este cazul să mai subliniez o dată câteva lucruri. S-a renunțat la multe restricții și s-au luat acele așa-numite măsuri de relaxare, dar dați-mi voie să fiu foarte, foarte clar. Virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu, virusul este în comunitate!Virusul nici nu pleacă dacă votează sau nu votează Parlamentul sau opoziția. Am constatat că în zona politică, mai ales în așa-numita opoziție, apar afirmații și poziții dintre cele mai ciudate și nepotrivite pentru această perioadă. Vă spun foarte clar și îmi permit să spun, dragi români, feriți-vă de virus. Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simț și foarte importantă. Masca vă protejează și îi protejează pe ceilalți. Distanța trebuie păstrată peste tot unde se poate. Igiena mâinilor este extrem de importantă. Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricție, fiindcă ne dorim să revigorăm activitatea economică, să redăm românilor o viață cât de cât normală, dar această nouă normalitate nu poate să fie un succes fără respectarea acestor norme minimale.Cred că sunt norme minimale, dar epidemiologii ne spun că sunt foarte, foarte importante, așa că, dragii mei, vă rog să le respectați”, afirma șeful statului, joi, când a vizitat Unitățile Mobile ATI.