Sorin Cîmpeanu, concluzii după prima săptămână de școală: Testarea este singura modalitate de a depista elevii pozitivi / Cazurile din prima săptămână nu sunt generate de redeschiderea școlilor

Sorin Cîmpeanu, concluzii după prima săptămână de școală: Testarea este singura modalitate de a depista elevii pozitivi / Cazurile din prima săptămână nu sunt generate de redeschiderea școlilor
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a discutat în exclusivitate, pe B1 TV despre situația cazurilor de COVID-19 din școli, dar și despre testarea elevilor în unitățile de învățământ, în baza acordului părinților. Cîmpeanu a reaminti, la Actualitatea cu Tudor Mușat, că părinții nu pot fi obligați să fie de acord cu testarea copilului la școală.

Mai mult decât atât, Sorin Cîmpeanu a explicat că așa cum cetățenii revin în țară și sunt testați la aeroport și elevii ar putea fi testați în unitățile de învățământ. Totodată, concluzia pe care ministrul o are după prima săptămână de școală este că elevii s-au bucurat pentru revenirea la ore, iar profesorii și personalul didactic au respectat regulile sanitare, în școlile în care a fost să vadă cum se desfășoară lucrurile.

Sorin Cîmpeanu: nu poți obliga un părinte să fie de acord cu testarea copilui

Sorin Cîmîeanu a reamintit că părinții nu pot fi obligați să își dea acordul pentru testarea elevului, dar atrage atenția asupra faptului că este singura modalitate prin care se poate stabili dacă un elev ce prezintă simptomatologie este sau nu pozitiv pentru COVID-19 și ar putea reprezenta un pericol în comunitate.

„Nu poți obliga un părinte să își dea acordul pentru testarea copilului. Este un conflict între nevoie de protecție sanitară și respectarea drepturilor omului. (…) Testarea este singura modalitate de a depista aceste cazuri. Testarea contribuie la evitarea răspândirii acestui virus, pentru că doar așa putem știi dacă acel copil este sau nu pozitiv și dacă reprezintă un pericol. Personal, m-am test de aproximativ 50 de ori”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în platoul B1 TV.

Referitor la faptul că există școli, chiar și în București, care au zeci de teste rapide la dispoziție, dar care nu au fost folosite pentru că niciun părinte nu și-a dat acordul, Sorin Câmpeanu a precizat că există niște propuneri de îmbunătățire a Ordinului Comun, iar modul în care elevii pot fi testați este și el în lucru.

„Identificăm și acest lucru. Pentru intrarea în țară, pe aeroport se organizează testarea persoanelor care vin din afara țării. Plecând de la acest exemplu, mă gândesc că printr-o hotărâre a CNSU și alte acte normative s-ar putea crea o bază legată pentru acestă testare, dar în niciun caz nu se poate sustitui acordul părintelui”, a explicat ministrul Educației.

Harta scenariilor în care se desfășoară orele online

Odată cu schimbarea modului de calcul a incidenței, s-ar putea schimba și scenariile în care școlile din anumite zone din România își desfășoară activitatea.

„Exită deja hotărârea CNSU, în sensul includerii focarelor în rata de infectare, acest lucru nu se va întâmpla în două săptămâni. Odată ce includem focarele, dacă într-o localitate în care sunt puțini locuitori și infectarea apare din păcate într-un centru de bătrâni, este evident că vom avea o creștere mai mult decât semnificative a ratei de infectare, care va schimba scenariul de funcționare al acelei localități, chiar dacă acel focar este izolat”, a mai precizat Cîmpeanu.

Concluzii după prima săptămână de școală față în față:

„Am fost în școli și grădinițe, am putut să apreciez, atât cât mai reușit să acopăr, respectare regulilor, bucuria copiilor de întoarcerea la școală, responsabilitatea cadrelor didactice din grădinițele și școlile în care am fost.

Suntem la 1 la 10.000 rate de infectare în școlile din România, din prima săptămână de școală. Cazurile din prima săptămână nu sunt generate de redeschiderea școlilor. Începând de săptămâna viitoare școala s-ar putea adăuga printre locațiile în care să fi fost infectat”, a declarat Ministrul Educației, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri