Rezistă sistemul sanitar românesc crizei COVID-19? Opiniile medicilor: „Când se vor aduna morții cu miile, NU vor mai putea ascunde adevărul” vs. „Nimeni nu ține pitite echipamentele. Vom trăi. Și vom răzbi”

Rezistă sistemul sanitar românesc crizei COVID-19? Opiniile medicilor: „Când se vor aduna morții cu miile, NU vor mai putea ascunde adevărul” vs. „Nimeni nu ține pitite echipamentele. Vom trăi. Și vom răzbi”
foto: Pixabay

Cu tot mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, se pune tot mai mult problema dacă sistemul sanitar românesc este capabil să facă față pandemiei de COVID-19. Îngrijorările sunt cu atât mai mari, cu cât state precum Italia, cu sisteme mult mai performante decât al nostru, dausemne că sunt în pragul colapsului din cauza numărului tot mai mare de infectări, raportat într-un timp scurt.

De altfel, Alexandru Rafila, președintele Societății Naționale de Microbiologie, a declarat, pentru B1 TV, că presiunea pe sistemul sanitar românesc va fi foarte mare în cazul în care vor fi raportate foarte multe cazuri de coronavirus într-un timp scurt, iar majoritatea vor fi întregistrate la categoria de vârstă 70+. (Detalii AICI)

Tot mai mulți medici atrag deja atenția că situația în care se găsesc spitalele românești este critică deja, deși nici nu s-a ajuns încă la apogeul răspândirii COVID-19.

Silvia Costinean, medic la Secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din cadrul Spitalului „Marie Curie” din Capitală notează pe Facebook:

„In primul rând, nu exista teste. In spitale mari din Bucuresti, ce sa mai vorbim de provincie. Vor veni pacienți infectati care nu vor putea fi testați, deci diagnosticați. Se vor agrava, nu vor putea fi transferați, vor muri fără diagnostic. Personalul este expus, pentru ca nu exista echipamente de protectie. Nici personalul nu va putea fi testat. Nu se fac teste pentru personalul care a avut contact cu pacienții confirmați și declarați pozitiv. Nu testam, nu raportam! Asta este deviza lor!

Oficial, personalul este lăsat sa fie expus la infectie, pentru ca asta au declarat in ședințe, ca nu e nevoie de echipament de protectie. Când se vor aduna morții, cu sutele, cu miile, NU vor mai putea ascunde adevarul!”

Și medicul Dan Grigorescu atrage atenția, tot pe Facebook, asupra pericolului la care sunt expuse cadrele medicale, din cauza faptului că nu au echipamentele necesare: „Ce veți face dacă? Dacă noi, personalul medical ne infectăm cu NCV19 la spital, veți considera această situație, voi, mai-marii momentului, ca fiind de fapt accident de muncă și, ulterior, boală profesională (dacă rămânem cu sechele funcționale)? Dar dacă vreunul dintre noi piere din această cauză, va fi considerat cel puțin la fel de erou ca oricare dintre militarii căzuți în teatrele moderne de bătălii? Onorat nu numai prin declarații și decorații, ci și prin susținerea de rigoare a tuturor membrilor familiei rămase fără sprijin? Mira-m-aș!”.

Diana Popovici, medic ginecolog de la Maternitatea din Iași, a povestit condițiile în care i-a făcut cezariană unei femei însărcinate, care intrase în contact cu o persoană revenită din Veneto, Italia. Popovici a susținut că medicii și restul cadrelor medicale nu au avut echipamentele de protecție necesare, în condițiile răspândirii noului coronavirus, așa că au fost cu toții nevoiți să improvizeze: au folosit două rânduri de măști, două rânduri de mănuși și halatul steril. Cum toate acestea nu sunt suficiente, medicul atrage atenția că lipsa echipamentelor face ca un întreg spital să fie expus la risc. (Detalii AICI)

În schimb, o altă perspectivă asupra situației este expusă de medicul Gabriel Diaconu. Acesta a remarcat toate criticile referitoare la lipsa testelor și a echipamentelor de protecție și ține să-i liniștească pe oameni, într-o postare pe Facebook:

„Să începem cu medicii. Purtați-vă la înălțimea meseriei voastre. Tonul face muzica. Puțin, foarte puțin probabil că dacă și noi ne apucăm să țipăm isteric o să răsară din pământ, din iarbă verde, jucăriile necesare. Și testele, și echipamentele, urmează să ajungă în România poimâine. Judecați cu capetele voastre. Unu, majoritatea hazmaturilor erau făcute în China. China a fost în lockdown. Ce-am avut am folosit până acum în operațiunile pe care le-ați văzut și voi. Doi, furnizorii din UE cu care avem relații comerciale de tradiție, adică Italia, Franța și Germania, se confruntă cu propriile lor probleme. Trageți aer în piept, expirați, hai să găsim soluții la probleme. Murim, murim nu este o soluție. Sunteți medici. Găsiți soluții.

Promit pe parafa mea că nimeni nu ține pitite echipamentele și vă lasă pe voi să luptați cu epidemia în chiloți, și cu mândria în mână”, scrie Diaconu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, capacitatea de testare în România nu a fost epuizată: „Confirmarea 100% de Covid-19 se face prin RT-PCR, care este un test genetic. Capacitatea de testare la nivel național NU a fost atinsă, e redundantă și suficientă, dar kiturile au fost consumate pe fază I și II. Aveam 4000. Am testat vreo 3000. Restul de 1000 sunt păstrate pentru ATI”.

Medicul a ținut să nege informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora multe dintre teste ar fi fost irosite pe parlamentari.

„Procedurile administrative sunt, de obicei, foarte laborioase. Bine ai venit, stare de urgență, probabil rechiziționarea lor și acreditarea se vor face în următoarele 10 zile maxim.

Cât putem noi să procesăm acum, la nivel național? Avem șase laboratoare, o centrifugă poate, la foc continuu, să proceseze aproximativ 20 e probe per ciclu, adică în jur de 100 pe zi dacă ar lucra non-stop, adică aproximativ 600 de teste pe zi.

La 600 de teste pe zi, dacă dublăm capacitatea, adică 1200 de teste/ zi, suntem așa și-așa, dacă stai să observi scenariul Italia unde la vârf de epidemie, cu creștere de 1.15 – 1.2 zilnic, tot au 2000 – 3000 de cazuri noi. Nu e rău. Inspiră. Expiră.

Deocamdată nu suntem în scenariul cu pricina. Probabil că vom folosi un combo de test rapid/ RT-PCR.

Testele rapide sunt de două feluri: swap nazal, sau antigen în sânge. Mai sunt teste multiplex.

Importante sunt aceste teste, pentru că în caz de caz Covid-19 într-un spital, spre exemplu, n-o să-ți permiți să închizi tot spitalul, astfel că o să testezi la 24/ 48 de ore cu test rapid personalul. Dacă iese pozitiv, e posibil să fie fals pozitiv, dar ai ca măsură suplimentară izolarea/ carantina. Dacă iese negativ, testul e foarte specific, deci poți continua activitatea și nu trebuie să închizi spitalul.

Menirea noastră, ca medici, este și să luptăm, și să educăm. Mediul online bântuie de oameni în căutarea unor senzații, dar mai ales acelea care le confirmă credințele.

Credința despre sănătate, spitale și doctori e că murim. Nu murim. Vom trăi. Și vom răzbi. Dar facem asta DOAR dacă, în ochiul public, ne păstrăm cumpătul și demnitatea meseriei alese”, a mai scris explicat Gabriel Diaconu,

Urmăriți B1TV.ro și pe
`