Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, după decesul ÎPS Pimen, din cauza COVID-19

sursa foto: Facebook

UPDATE:Arhiepiscopul ales prin vot secret pentru această funcție este Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, actualul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.

În anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic, apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna.

În anul 1990 a fost numit de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Românestareț al Mănăstirii Râșca, iar un an mai târziu PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În urma trecerii în neființă a ÎPS Pimen, din cauza infecției cu noul coronavirus, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va allege, marți, noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Pentru această funcție, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat doi candidaţi: părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Propunerile pentru slujirea de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor au fost înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, în şedinţa de lucru din 21 iulie, va alege pe întâistătătorul acestei eparhii”, preciza Mitropolia Moldovei şi Bucovinei într-un comunicat.

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, răpus de coronavirus

Pe 20 mai, ÎnaltpreasfinţitulPimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

Clericul a decedat la Institutul Matei Balș din București, unde se afla internat, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19 pe 20 aprilie 2020.

Pe 16 aprilie, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a luat parte la o ceremonie religioasă în aer liber, în urma căreia s-a simțit rău, apoi a ținut slujba de Înviere împreună cu preoți și călugări de la biserica Sfântul Gheorghe, de la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava.

Ierarhul, cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost adus de la Suceava la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București cu un elicopter, atunci când simptomele de pneumonie severă au debutat.

În urmă cu un an, în cadrul ultimului interviu acordat, ÎPS Pimen a mărturisit care ar fi ultima sa dorință. Clericul și-a dorit să fie înmormântat în Sihăstria Putnei, un loc atât de apropiat sufletului său.

„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, declara ÎPS Pimen pentru Monitorul de Suceava.

Viața ierarhului Pimen

ÎPS Pimen s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile.

A fost, pe rând, frate de mănăstire, monah, profesor, pedagog, stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop.

În data de 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, pri­mind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

Între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucra­rea: „Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în confesiunile sale”.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universita­tea din Köln.

Apoi, de la 1 februarie 1978, a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Pe lângă fructuoasa activitate misionară, pastorală şi administrativă, ÎPS Pimen a publicat diverse studii, mai ales legate de iconogra­fia bisericească.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`