Scriitorul Paul Goma, 84 de ani, a murit în noaptea marți spre miercuri din cauza infecției cu coronavirus, anunță biografasa.
Goma trăia în Franța și fusese internat într-un spital parizian în urmă cu câteva zile.
‘În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.
Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat’, transmite Mariana Sipoș intr-un comunicat de presaremis G4Media.ro.
În urmă cu doi ani s-a stins din viață și soția scriitorului, iar fiul acestora, Filip Goma, este profund îndurerat și nu dorește să fie contactat, mai anunță Sipoș.
‘Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris’, adaugă aceasta.
Paul Gomas-a născut la2 octombrie 1935în satul Mana,județul Orhei, din Basarabia, într-o familie de învățători.
La înceutul primării anului 1944, acesta se refugiază împreună cu familia în Transilvania.
Cinci ani mai târziu, , Paul Goma intră prin concurs elev bursier la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar în anul 1952, pe când era clasa a XI-a află că este exmatriculat din toate țările din școală în urma unui discurs despre partizanii din munții și pentru faptul că ținea „un jurnal intim codificat”.
Același discurs i-a adus și o reținere de opt zile din partea Securității din Sibiu.
După mai multe încercări la alte licee, tatăl său reușește să-l înscrie a Liceul „Negru Vodă” din Făgăraș. Ia bacalaureatul fără probleme, iar în 1954 dă examen de admitere la Facultatea de Filologie a Universității București și la la nou-înființatul Institut de literatură și critică literară „Mihai Eminescu”. Reușește la ambele examene, dar alege Institutul care, în1955,este transformat în secție la Facultatea de Filologie a Universității București.
Un an mai târziu izbucnește Revoluția din Ungari, iar Goma este arestat la Universitate, în 22 noiembrie, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria.
Este reținut la Malmaison și Jilava, iar din noiembrie 1956 și până în iunie 1957 procesele acestui sunt amânate rând pe rând. Abia în iunie 1957 află că este condamnat la doi ani de închisoare pentru delictul de agitație publică.
Dela Jilava este trimis la Gherla, în martei 1958, pe motiv de indisciplină, iar în noiembrie este eliberat cu condiția domiciliului obligatoriu în satul-nou Lătești, raionul Fetești, pentru următoarele 36 de luni.
Restricția este prelungită ulterior cu încă doi ani.
În1965,ca urmare a „decretului Ceaușescu” (ce permitea foștilor deținuți politici să-și continue studiile universitare), Paul Goma se înscrie la Facultatea de Filologie, Universitatea București.
Urmează apoi perioada de debut. În decembrie 1966, în revista Luceafărulcu povestireaCând tace toba.
Înaugust 1968Paul Goma se căsătorește cu Ana Maria Năvodaru și publică Camera de alături.
La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soţiei şi copilului, le-a fost retrasă cetăţenia română şi au fost expulzaţi din România. Ajunşi la Paris, au cerutazil politic. Aici Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a luiNicolae Ceauşescu. A sprijinit înfiinţarea, în 1979, aSindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liberSolidarność. Ca reacţie la activitatea sa anticomunistă, a fost ţinta unei tentative de asasinat – unui atac cu colet-capcană – pusă la cale de regimul de la Bucureşti.
În 1996, Paul Goma este decorat de Ungaria prin ambasadorul său la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluția Maghiară cu care Paul Goma s-a solidarizat.
În România, Goma nu a fost decorat niciodată.