Scandalul dezinfectanților: Un denunțător susține că trei licitații au fost ”cu dedicație” pentru Hexi Pharma. La DIICOT există un dosar în care patronul companiei este acuzat de spălare de bani (VIDEO)

Scandalul dezinfectanților: Un denunțător susține că trei licitații au fost ”cu dedicație” pentru Hexi Pharma. La DIICOT există un dosar în care patronul companiei este acuzat de spălare de bani (VIDEO)
Foto: nasul.tv

UPDATE:Cătălin Tolontan a susținut că instituțiile statului au eșuat în a-și face datoria și a oferit și o posibilă explicație pentru faptul că nimeni nu vedea sau nu dorea să vadă ce se petrece în sistemul sanitar.

”Este evident că instituțiile statului au eșuat aici. Mecanismul va arăta un lucru: bunul plac al celui care acționa și credea că poate face orice pe această piață. (…)

Autoritățile de forță au întors capul. Este o problemă în situația asta.

Procurorii, asemenea jurnaliștilor și telespectatorilor, au un respect nemărginit pentru profesia de medic și, de multe ori, în aceste cazuri sunt implicați și medici, care ajung directori de spitale, mangeri. Ne e foarte greu să ne îndreptăm suspiciunile și întrebările legitime de români și pacienți la adresa sistemului medical. De aceea ajungem să fim tratați astfel ca pacienți și sistemul să fie corupt, pentru că nu-l chestionăm cu puterea cu care chestionăm politicienii, de exemplu.

Pentru noi e de înțeles, dar pentru instituții nu e în regulă asta”, a susținut pentru B1 TV Cătălin Tolontan.

Tolontan: Ne e foarte greu să ne îndreptăm suspiciunile și întrebările legitime către sistemul medical. De aceea ajungem să fim tratați astfel ca pacienți

#DIRECT_ONE_pk898u#

Scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma ia amploare, arată B1 TV. Acum patru ani, la DNA a fost depus un denunț privind patru licitații trucate de spitale la achiziția de dezinfectanți. Trei erau câștigate de Hexi Pharma. Doi ani mai târziu, în 2014, dosarul a fost închis, fără ca nimeni să fi dat vreo explicaţie.

Analize şi acte false, abuzuri din partea spitalelor şi licitaţii trucate. Toate astea au apărut într-un denunţ depus la DNA în 2012, denunţ depus de un importator de dezinfectanţi care încerca să arate că jocurile sunt făcute în special pentru Hexi Pharma.

”Piața dezinfectanților era la discreția unei singure firme: Hexi Pharma. Ei câștigau aproape tot ce doreau cu analize false, cu avize false și cu niște abuzuri evidente din partea spitalelor. M-am dus la DNA. Cuplasem patru licitații flagrant trucate, trei în favoarea Hexi Pharma, tocmai ca să atingă o sumă demnă de DNA și ca să arăt că e un fenomen, nu o întâmplare”, povestește importatorul de produse antiseptice europene pentru tolo.ro.

Un denunțător susține că trei licitații au fost ”cu dedicație” pentru Hexi Pharma

#DIRECT_ONE_b9szax#

În denunţ apăreau patru licitații aranjate: la Spitalul Elias, Spitalul „Sf. Ioan", Institutul pentru Ocrotirea mamei și copilului și Spitalul Județean de Urgență Călărași. DNA-ul a ţinut o lună dosarul după care l-a pasat spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

”Vă facem cunoscut că plângerea formulată de dumneavoastră și înregistrată cu numărul de mai sus la Direcția Națională Anticorupție a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pentru a fi soluționată conform competenței", au răspuns cei de la DNA.

Dosarul a stat alţi doi ani şi jumătate în sertarele procurorilor după care, la propunerea unui comisar-şef care se ocupă de investigarea fraudelor, s-a decis clasarea cauzei.

Faptele descrise în dosar nu erau de natură penală au decis procurorii. Cei care s-au ocupat de urmărirea penală nu au reuşit să descopere decât nişte contravenţii.

Asta în pofida faptului că în dosar se explica exact modul în care la Elias, la Sfântul Ioan şi la Spitalul de Urgenţă Călăraşi s-a făcut orice pentru ca Hexi Pharma să fie câştigătoare. Însă niciun caz nu i-a impresionat pe procurori.

Şi nu e singurul dosar penal în care apare Hexi Pharma. În 2008, mai multe istituții primesc o plângere penală. O persoană foarte apropiată de Condrea, și care s-a certat cu el, reclamă poliției economice „constituirea unui grup infracțional organizat la firma Hexi Pharma. Din nou nu s-a întâmplat nimic”.

Omul nu s-a lăsat. În martie 2016 trimite din nou la Parchetul de pe lângă Tribunalul București o plângere penală împotriva lui Dan Condrea. Vorbește despre "spălare de bani" în compania Hexi Pharma, laboratorul Unilab și în alte firme ale lui Dan Alexandru Condrea. Acum a primit şi răspuns. Plângerea a fost trimisă către DIICOT.

În tot acest timp, Dan Condrea câştiga zeci de milioane de euro din contracte cu statul. Numai în ultimii patru ani, Hexi Pharma a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România. Iar 90% din aceste contracte au fost luate fara licitație. Toate aceste contracte cumuleaza o valoare impresionanta, aproape 26 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie