Scandalul care a zguduit pokerul online: Cum sunt afectaţi românii şi unde mai pot juca

Scandalul care a zguduit pokerul online: Cum sunt afectaţi românii şi unde mai pot juca
Foto: onlinepokertraining.org

Marile companii de poker online vizate de ancheta demarată de autoritățile americane încep să resimtă deja efectele scandalului iscat peste Ocean. Domeniul „.com” al site-ului Poker Stars, unul dintre cele vizate de ancheta autorităţilor, a fost mutat pe „.eu”, iar cel al Full Tilt Poker, un alt gigant al site-urilor de acest gen, pe „.co.uk”. Traficul celor două site-uri a scăzut, însă, simțitor imediat după izbucnirea scandalului. În România, oficialii dau asigurări că jucătorii nu sunt deocamdată afectați de acțiunea autorităților din SUA și că utilizatorii pot în continuare să se logheze la noua adresă, unde conturile nu au suferit modificări. Precizările au fost făcute pentru B1.ro de către reprezentanţii companiei care asigură comunicarea Poker Stars din România.

FBI a anunţat, vineri, că a pus sub acuzare 11 oameni, inclusiv fondatorii principalelor companii de poker pe internet din Statele Unite, pentru fraudă bancară, spălare de bani şi pariuri ilegale. În urma acţiunii desfăşurate de FBI, site-urile PokerStars, Full Tilt Poker şi Absolute Poker, trei dintre cele mai mari site-uri de profil, au fost închise, nemaiputând fi accesate de pe domeniile „.com”.

„Poker Stars s-a retras de pe piaţa din America. Domeniul .com a fost mutat pe .eu, respectiv pentru România pe .eu/ro”, a precizat pentru B1.ro unul dintre oficialii companiei care oferă servicii de comunicare pentru Poker Stars.

Domeniul .com era singurul unde utilizatorii aveau la dispoziţie şi opţiunea de a juca pe „bani reali”. Cei care doresc să joace „de plăcere” o pot face în continuare pe varianta PokerStars.net/ro.

În cazul celor care aveau conturi pe .com/ro, oficialii firmei de comunicare ne-au precizat că aceştia nu sunt afectaţi în niciun fel de mutarea pe domeniul .eu/ro.

„Cine vrea să se logheze o poate face fără probleme. Nu există probleme la conturi”, a precizat reprezentantul companiei de comunicare.

Traficul, în cădere liberă

Scandalul care a zguduit lumea pokerului online a izbucnit în urmă cu doar câteva zile. De atunci şi până acum, traficul site-ului PokerStars a scăzut cu un sfert, iar cel al Full Tilt Poker s-a micşorat cu aproape jumătate. Datele apar într-o statistică realizată de pokerscout.com.

Astfel, site-urile care fac obiectul anchetei din SUA au înregistrat pierderi în traficul zilnic de până la 25% în cazul Poker Stars, 48% în cazul Full Tilt Poker şi 39% în cazul Cereus Network.

Reprezentanții Poker Stars nu ne-au putut oferi deocamdată precizări suplimentare referitoare la numărul de clienți pierduți în urma izbucnirii acestui scandal, respectiv la pierderile financiare suferite de companie.

Cel care pare să aibă cel mai mult de câştigat este Party Poker, site-ul care ocupă primul loc în Europa pe acest segment şi care a decis în 2006 să iasă de pe piaţa americană după intrarea în vigoare a legii care interzice plăţile online pentru poker. După declanşarea acţiunii autorităţilor, intitulată „Vinerea Neagră”, Party Poker a înregistrat o creştere de 9 procente.

Riscă falimentul

Oficialii companiilor de poker online care sunt vizaţi de ancheta autorităţilor americane sunt acuzaţi de fraudă bancară, spălare de bani şi pariuri ilegale.

Suma la care se ridică prejudiciul creat depşeşte 3 miliarde de dolari. Astfel, o parte dintre aceste companii riscă să intre în faliment până la finalul proceselor, printre acestea numărându-se şi Poker Stars şi Full Tilt Poker.

Cine sunt cei vizaţi?

Potrivit unui comunicat al procurorilor din New York, 11 persoane sunt vizate de această anchetă. Printre acuzaţiile care le sunt aduse se numără conspiraţie la încălcarea legii privind jocurile de noroc pe Internet, operarea unor afaceri ilegale care implică jocurile de noroc şi conspiraţie la comiterea unor fraude bancare sau electronice.

Iată numele celor 11 persoane vizate de anchetă:  

-   Isai Scheinberg (64 de ani)
-   Raymond Bitar (39 de ani)
-   Scott Tom (31 de ani)
-   Brent Beckley (31 de ani)
-   Nelson Burtnick (40 de ani)
-   Paul Tate
-   Ryan Lang (36 de ani)
-   Bradley Franzen (41 de ani)
-   Ira Rubin (52 de ani)
-   Chad Elie (31 de ani)
-   John Campos (57 de ani)

Full Tilt Poker îşi susţine directorul

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Full Tilt Poker şi-au arătat sprijinul pentru directorul executiv Raymond Bitar şi pentru Nelson Burtnick. 

„Sunt surprins şi dezamăgit de decizia Guvernului de a-mi aduce aceste acuzaţii. Aştept achitarea d-lui Burtnick şi a mea”, a declarat Raymond Bitar.

„Din nefericire, în urma acestei acţiuni, Full Tilt Poker a decis să suspende toate jocurile “pe bani reali” din Statele Unite până când acest caz va fi rezolvat. Totuşi, Full Tilt Poker va continua să furnizeze servicii integrate de poker online în afara Statelor Unite”, se arată în comunicatul Full Tilt Poker.

Situaţia nu afectează serviciile FullTiltPoker în afara SUA

Într-o declaraţie de presă remisă B1.ro, agenţia de PR a companiei FullTiltPoker în România a precizat că  această situaţie „nu afectează în niciun fel serviciile furnizate de FullTiltPoker în afara Statelor Unite”. 

„Acest caz este relevant numai pe teritoriul Statelor Unite şi numai în termenii specifici Statelor Unite. Nu are niciun efect asupra capacităţii de a juca poker online în condiţii de siguranţă şi securitate în ţara noastră”, se arată în comunicatul agenţiei de comunicare a FullTiltPoker. 

„Vă rugăm să aveţi convingerea că toate fondurile dumneavoastră sunt în condiţii de maximă securitate şi că echipele noastre tehnice şi de asistenţă sunt disponibile permanent pentru a rezolva orice probleme adiţionale”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`