Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, a tras un semnal de alarmă față de noul record de infectări cu COVID-19 din ultimele 24 de ore de pe teritoriul României.
Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 43.678 de infectări și 2.165 decese. 1.284 de persoane au fost depistate pozitiv cu SARS-C0V-2 numai în ultima zi și tot în ultimele 24 de ore 15 de pacienți COVID-19 au decedat.
Medicul a punctat importanța respectării regulilor în vigoare, dar și a faptului că „lupta” cu noul coronavirus nu se dă doar în spital.
„Dacă nu reuşim să impunem respectarea regulilor – cele trei reguli de bază pentru prevenţia bolii -nu cred că vom reuşi să facem faţă pandemiei. Este cert că în toată lumea, acolo unde regulile se respectă, pandemia este ţinută sub control, iar unde nu, din păcate, vedem că se întâmplă ceea ce se întâmplă şi la noi în ţară.
Atrag atenţia populaţiei că această luptă nu se câştigă în spital. Spitalele vor fi copleşite şi oricum avem resurse limitate. Singura soluţie este să nu ne îmbolnăvim şi acest lucru se face numai prin prevenţie. Dacă nu înţelegem să fim responsabili şi solidari ne, îmbolnăvim, îmbolnăvim pe alţii şi iată ce se întâmplă” a declarat Virgil Musta sâmbătă, într-o intervenţie la Digi 24.
Zilele trecute, Virgil Musta a declarat că spațiul unității medicale pe care o conduce a devenit neîncăpător pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, acest lucru datorându-se faptului că o parte dintre concetățeni nu repectă măsurile de protecție socială.
„Zona dedicată COVID a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni”, a transmis medicul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că există dovezi despre răspândirea COVID-19 prin aer, fapt ce aduce o nouă perspectivă îngrijorătoare asupra modului în care este transmis virusul.
Contactat de B1.ro în acest sens, medicul Virgil Musta a declarat că este plauzibilca aerul condiţionat să contribuie la răspândirea noului coronavirus, existând pericolul transmiterii dacă este contaminare în încăpere.
„Da, este periculosdacăexistă contaminare de viruși, acele picături care persistă în aer și aerul condiționat le vehiculează. În plus dacă aerul condiționat nu are un filtru bactericid acolo se pot concentra viruși care pot să fie ulterior împrăștiați în aer prin mecanismul de aer condiționat.
Riscul acesta al aerului condiționat este mai ales în instituții, mai puțin acasă sau în mașina personală. Acasă ești oricum contaminat. Problema apare în spații publice sau spații unde sunt aglomerări”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1.RO.