Informațiile statistice referitoare la campania de vaccinare publicate de Our World Data, arată faptul că România se află pe ultimele locuri când vine vorba despre numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID 19, în raport cu numărul populaţiei.
Puțin peste 5.600 de persoane au fost vaccinate în acest moment în țara noastră, în cadrul etapei întâi a campaniei, asta deși în țara noastră zac în congelatoare peste 150.000 de doze de vaccin.
În această săptămâna a sosit deja și a doua tranșă reprezentată de cele peste 140.000 de doze de vaccin. Cu toate acestea, imunizarea populației a rămas mai de grabă una simbolică, în medie doar aproximativ 1.000 de persoane fiind vaccinate zilnic. Asta în condițiile în care imunizarea este încă restricționată pentru categoriile largi din populație. Doar cadrele medicale primesc în acest moment în România mult așteptatul vaccin împotrivaCOVID-19, însă având în vedere ritmul foarte încet al vaccinării, întregul proces riscă să se împotmolească în prima etapă.
Proasta organizarea a campaniei devaccinaredin România și lipsa alocării resurselor necesare încă din primele etape ies în evidență la o simplă comparație cu evoluția din alte state. Dacă în țara noastră, în acest moment, 150.000 de doze de vaccin zac nefolosite în congelatoare, în Israel același volum este consumat într-o ingură zi. Sistemul sanitar israelian își dovedește capacitatea de a vaccina aproape 150.000 de persoane în 24 de ore.
Dacă se ia în considerare numărul de doze administrate la populație, lider detașat al campaniei de vaccinare contra bolii provocate de coronavirus este Israelul, unde aproape una din zece persoane a primit deja o doză.
În acest clasament, Israelul este urmat de Bahrain (3,37 doze la suta de locuitori), Marea Britanie (1,39), Statele Unite (0,84) și Danemarca (0,41). În Europa, lider la capitolul vaccinare împotriva COVID-19 se află Portugalia.
Medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a recunocut că în România nu există un calendar clar stabilit în ceea ce privește imunizarea populației. Prin urmare autoritățile nu știucând ar trebui să se încheie prima etapă de vaccinare, dar și când vor începe a doua și a treia etapă.
„Nu avem un calendar, vorbim însă de o estimare, pentru că lucrurile au loc în dinamică. Trebuie să ne adaptăm în funcție de cum se desfășoară vaccinarea în prezent. Ne dorim o accelerare a procesului de imunizare, să vaccinam în pararel persoanele din categoria principală de risc, care pot să dezvolte forme severe sau critice, adică persoanele care sunt rezidente în centrele medico-sociale, persoanele vârstnice, cu diazbilități, cu comorbidități multiple.
Am puteademara etapa a doua din ianuarie, însă vom analiza acest aspect pe 4 ianuarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.