Rezultatele laBacalaureat 2020au fost publicate pe 30 iunie, atât online, peedu.ro, cât și la avizierele școlilor. Rata de promovabilitate a fost una cu mult peste cea din anii trecuți, ținând-se cont și de faptul că examenul a fost mai ușor, fără probele orale și fără materia de pe semestrul al doilea. Listele arată că sunt 232 de medii de 10 la această sesiune. Acesta este cel mai mare număr de medii de 10 obţinute la Bacalaureat în ultimii 16 ani, potrivit datelor oficiale analizate de Edupedu.ro.
Absolvenții clasei a XII-a au primit, marți, 30 iunie, notele la examenul de Bacalaureat 2020.
În total au fost înscrişi 155.639 de absolvenţi de clasa a XII-a.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
– recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
– susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea
– obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise
Rata de promovare (înainte de contestații) înregistrată de absolvenții studiilor liceale și care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25%.
În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 92.930 de candidați, dintr-un total de 147.790 candidați prezenți. Dintre aceștia, 86.140 de candidați sunt din promoția curentă, iar 6.790 de candidați sunt din promoțiile anterioare.
232 de candidați au obținut media 10.
Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:
• 1.927 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
• 209 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
• 5.624 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 2.241 / Istorie – 3.383)
• 6.799 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Rezultatele raportate pe țară sunt disponibileAICI, iar cele pe fiecare județ în parte pot fi consultate, online,AICI.
În aceeași zi în care se afișează rezultatele, în intervalul orar 16.00-20.00, dar și pe 1 iulie, între 8.00 și 12.00, absolvenții de liceuvor putea depune contestații.
Contestațiile pot fi depuse / transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, conform ordinului Ministerului Educației și Cercetării, candidații care depun / transmit prin mijloace electronice contestații, completează semnează și depun / transmit, prin mijloace electronice, o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluționarea tuturor contestaţiilor, vor fi anunţate duminică, 5 iulie.
Anul acesta, Ministerul Educației organizează o sesiune specială aBacalaureatului pentru elevii afectați de pandemia COVID-19. Astfel, Ministerul organizeazăo etapă specială a BAC-ului(în perioada 29 iunie – 2 iulie), care se adresează absolvenților de liceu care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele scrise desfășurate în perioada 22-25 iunie 2020, în cadrul sesiunii 3 iunie – 5 iulie.
În premieră, anul acesta, Ministerul Educației a decis să organizeze anul acesta și o a doua etapă a Bacalaureatului. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avuttemperatura peste maximul admis, adică 37,3 grade Celsius, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.
De asemenea, universitățile vor realiza calendarele de admitere în așa fel încât să permită participarea și absolvenților din sesiunea specială.
În ceea ce privește elevii care vor să plece la studii în străinătate, ministrul a dezvăluit că s-a ajuns la un acord cu omologii celorlalte state pentru un calendar comun.
29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților
6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scMonica Anisie a mai dat asigurări că universitățile vor realiza calendarele de admitere în așa fel încât să permită participarea și absolvenților din sesiunea specială. De asemenea, în ceea ce privește elevii care vor să plece la studii în străinătate, ministrul a dezvăluit că s-a ajuns la un acord cu omologii celorlalte state pentru un calendar comun.risă
10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)