CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: ”Nu excludem ca cele în spații deschise, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: ”Nu excludem ca cele în spații deschise, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie”  (VIDEO)
Foto: Captură B1 TV

Ludovic Orban, premierul României, a declarat luni, într-o conferință de presă, că restaurantele nu vor fi redeschise la 15 mai, atunci când țara intră în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, ci nu este exclus ca cele în spații deschise să fie deschise la 1 sau 15 iunie.

Oficialul a spus că hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai, însă restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri.

”Aici trebuie să vă spun că, din evaluare de risc epidemiologică, restaurantele, mai ales în spațiile închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice și probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la ele, cel puțin în spații închise”, a menționat premierul.

Prim-ministrul a afirmat că înțelege că oamenii ar avea nevoie psihologic de relaxarea acestei măsuri, însă, sănătatea este de bază, iar persoanele mai pot aștepta o lună jumătate sau două pentru o perioadă mai sigură.

Cu toate acestea, nu este exclus ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie.

„Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu exludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”, a precizat Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum va fi respectată distanțarea socială la terase și restaurante în această vară

Corina Martin, președinte al Asociației de Promovare Turistică din România (FAPT), a declarat că, între 15 mai și 1 iunie, se dorește redeschiderea teraselor, adică spațiile de alimentație publică deschise, cu o distanță de minimum doi metri între mese, cu maximum opt consumatori la aceeași masă și un număr maxim de 200 de persoane în acel spațiu deschis.

Ulterior, după 1 iunie, aceasta spune ”să începem să vorbim și de deschiderea restaurantelor, a cafenelelor, a barurilor. Și aici avem, desigur, norme, se păstrează acea distanță de doi metri între mese, dar introducem o capacitate maximă posibilă de 50%. Deci din numărul total de locuri al unui restaurant cu spațiu închis, 50% ar putea fi ocupat”.

Ministrul Afacerilor Interne: ”Din 15 iunie se poate vorbi de concedii”

Pe de altă parte. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a declarant, luni, că românii pot pleca în concedii abia după 15 iunie.

Acesta a mai precizat că hotelurile nu au fost închise, ci doar activitățile de alimentație publică din toate restaurantele, astfel că, la orice hotel cu restaurant, acesta nu-și poate desfășura activitatea.

”Noi am interzis activitatea cu publicul a restaurantelor, dar poate fi făcută în 2 variante: catering sau poate oferi room service în hotel”, a afirmat Marcel Vela.

Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă

Președintele României Klaus Iohannis a afirmat că, de la 15 mai, starea de urgență, impusă de pandemia de coronavirus, va fi înlocuită cu starea de alertă.

Astfel că, unele măsuri se vor relaxa. Mai precis, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice și muzeele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”