Raed Arafat: Românii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până la ora 01.00

Raed Arafat: Românii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până la ora 01.00
Foto: gov.ro

Oamenii cu drept de vot vor putea circula fără restricții între orele 05.00-01.00 pe6 decembrie, cândvor fi alegerile parlamentare, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale: una în privinţa pieţelor închise, care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVSA şi ministrului Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul pieţelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului unde avem două situaţii. Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5,00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1,00 dimineaţa în data de 7 decembrie. Pentru zonele carantinate se va emite o reglementare care prevede aceste excepţii. Aici trebuie să subliniem un lucru – cei care sunt aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi ei solicită urna mobilă”, a anunţat Raed Arafat, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Raed Arafat: Persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse măsurii dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile

„Astăzi a fost adoptată Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență în baza căreia s-a emis modificarea Hotărârii privind starea de alertă. De menționat că în cadrul Hotărârii CNSU s-a mai introdus un articol sau o solicitare care a fost aprobată prin care persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiția ca infecția să nu fie depistată în ultimele 14 zile”, a precizatRaed Arafat.

“Dacă nu este menționat înseamnă că în momentul publicării. Din cauza asta Ordinul ministrului Sănătății trebuie să apară astăzi”, a explicatRaed Arafat.

Ce spune acesta despre măsurile luate în ziua alegerilor parlamentare

”Dacă se respectă regulile prevăzute în interiorul secțiilor de vot, la așteptare, în deplasare spre secțiile de vot și dacă oamenii respectă aceste reguli și înțeleg că măsurile de relaxare, în sensul că poți să te miști fără ai declarația pe propria răspundere, sunt menite să faciliteze procesul de vot și nu alte activități, nu văd nu risc suplimentar.

Lucrul pe care n-ar trebui să-l vedem acum este că după finalizarea votului și după anunțarea rezultatelor, să nu mai apară întruniri care au apărut la alegerile locale și am văzut că în mai multe locuri au fost sute de persoane fără respectarea regulilor. Acestea trebuie evitate la maximum și trebuie să nu aibă loc ca să prevenim o infectare în masă”, a spusRaed Arafat.

”Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5,00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1,00 dimineaţa în data de 7 decembrie. Pentru zonele carantinate se va emite o reglementare care prevede aceste excepţii. Aici trebuie să subliniem un lucru – cei care sunt aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi ei solicită urna mobilă”, a explicat Arafat.

PremierulLudovic Orban: Mă voi vaccina, dar există o ordine de priorități

Prim-ministrulLudovic Orbana fost întrebat când se va vaccina împotriva COVID-19.

„Când îmi vine rândul”, a răspuns premierul, care a explicat că ordinea de priorități este stabilită prin Strategia națională de vaccinare anti-coronavirus, care va fi prezentată în cursul zilei de vineri, „și trebuie respectată”.

Întrebat când se va vaccina, prim-ministrulLudovic Orbana răspuns: „Când îmi vine rândul. Dacă, în schimb, oamenii o să considere necesar să dau un exemplu, eu mă voi vaccina, vă spun sigur. Mă voi vaccina, dar există o ordine de priorități, care este stabilită prin Strategia de vaccinare, și această ordine de priorități trebuie respectată”.

Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar campania, potrivit președintelui Klaus Iohannis, „va dura cel puțin câteva luni”.

„A fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită, strategia este una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată în cadrul Guvernului, acum este aprobată și în CSAT. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile și foarte multe detalii despre vaccinare. Toate aceste lucrurivor fi prezentate publicului pe larg, mâine. Vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat. Va exista inclusiv un site dedicat. Este foarte posibil ca la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranșă de vaccin.Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ 1 milion de doze”, a explicat șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`