CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Unii au înțeles că relaxarea a început deja și nu respectă regulile. Atenție, mai avem vreo 3 săptămâni”

CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Unii au înțeles că relaxarea a început deja și nu respectă regulile. Atenție, mai avem vreo 3 săptămâni”
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit Președintelui României,Klaus Iohannis, primele măsuri de relaxare a restricțiilor, luate în contextul pandemiei de coronavirus, vor intra în vigoare după data de 15 mai.

Astfel, se va renunța la restricțiile privind deplasările individualeîn spațiile publice, dar cetățenii vor trebui în continuare să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, duminică, faptul că unii români au început încă de pe acum să nu mai respecte ordonanțele militare, trăgând un semnal de alarmă în acest sens.

„Chiar dacă s-a anunțat că vor fi unele măsuri după 15 mai, Președintele a spus că nu se va renunța total, noi vedem că unii au înțeles că relaxarea a început deja și nu respectă măsurile. Atenție, mai avemvreo 3 săptămâni. Aici vedem pericolul. O schimbare a situației poate schimba și măsurile”, a spus Arafat, întărind ideea că relaxarea de după 15 mai nu înseamnă că pericolul a trecut.

Relaxarea măsurilor, responsabilitate și mai mare pentru cetățeni

Relaxarea anumitor măsuri, impuse de starea de urgență pentru a evita răspândirea noului coronavirus, se va face treptat, pentru a evita un nou val de infectări.

„Pentru Romania trebuie vazut cum merg procedurile derelaxaresi perioadele. Mall-urile nu cred ca se vor deschide dupa 15 mai, dar nu vreau sa speculez. Trebuie sa ne asteptam ca masurile nu vor fi masive si nu vor fi deodata toate masurile date jos, vor fi urmate de alte masuri dupa o perioada daca lucrurile merg bine”, a mai declarat Arafat pentru Digi 24, întărind ideea că ridicarea anumitor restricții nu va însemna revenirea la ceea ce a fost înaintea pandemiei de COVID-19, ci este vorba de „măsuri graduale, atent decise și cu monitorizare între ele”.

Mai exact, în prima fază, oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe proprie răspundere, dar în același timp vor trebui să respecte în continuare anumite reguli, legate de numărul maxim de persoane, interzicerea organizării de festivități sau concerte. De asemenea, restaurantele și cafenelele nu își vor deschide încă porțile pentru a-și primi clienții la mese.

Cu toate acestea, Raed Arafat promite că, dacă după relaxarea primelor măsuri, situația legată de răspândirea virusului nu se schimbă, alte măsuri vor urma a fi ridicate.

„Gradual poți să crești numărul persoanelor, dar după evaluarea primelor măsuri”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a mai punctat acesta săptămâna trecută, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”, menționând că România se află, în prezent, aproape de vârful pandemiei.

Rugăminte pentru anularea ieșirilor de 1 Mai

Cu câteva zile în urmă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a făcut referire și la tradiționalele ieșiri de 1 Mai, rugând cetățenii să rămână în case anul acesta, România aflându-se încă în stare de urgență.

„Rugămintea către populație de 1 mai este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile care au fost și pe durata Paștelui, chiar mai bine decât le-au respectat pe durata Paștelui”, a punctat Raed Arafat.

Potrivit celor mai recente date furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică, până duminică, la ora 13.00, în România au fost confirmate 11.036 de cazuri de infectare cu noulcoronavirus, 401 cazuri noi doar în ultimele 24 de ore. Bilanțul deceselora ajuns la 608 persoane. Pe de altă parte, de la începutul epidemiei în țara noastră, 3.054 de persoane au fost declarate vindecate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`