Raed Arafat, îngrijorat de evoluția coronavirusului în România: „Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”

Raed Arafat, îngrijorat de evoluția coronavirusului în România: „Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”
Foto: Hepta

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se arată îngrijorat de cel mai negru scenariu privind evoluția pandemiei în țara noastră, în care am ajunge la un milion de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în România, în luna septembrie. Prognoza realizată decompania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, mai arată și că la mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 la ATI.

Arafat susține că„situația merge înspre mai rău” și că„dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

Raed Arafat, îngrijorat de evoluția coronavirusului în România

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active.Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare – riscul există (…) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Digi24.

Raed Arafat și măsurile restrictive

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie ”zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-Cov-2.„Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat, menţionând că nu ”o persoană” decide acest lucru, ci specialiştii în baza datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Bilanț îngrijorător

Duminică, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 37.458 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel național, dintre care 767 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 958.622 de teste prelucrate de la debutul pandemiei de coronavirus. Din numărul total de pacienți confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, au fost externați 25.042, dintre care 22.617 vindecați și 2.425 asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, au murit 2.206, iar la secțiile de terapie intensivă din țară sunt internați 286. Cu ocazia aceluiași bilanț, autoritățile au precizat că, în România, 935 de oameni cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`