Raed Arafat, despre siguranța examenelor naționale în contextul pandemiei de COVID-19: „Risc 0 nu există”

Raed Arafat, despre siguranța examenelor naționale în contextul pandemiei de COVID-19: Risc 0 nu există
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat marți seara că autoritățile au luat măsuri seriaose pentru desfășurarea în siguranță a examenelor naționale, în contextul pandemiei de COVID-19.Cu toate acestea, riscul de infectare cu coronavirus nu poate fi exclus.

„Pentru examenele naționale s-au luat măsuri foarte serioase de distanțare, unde se intră, unde se iese, câți stau în clase, distanța dintre ei. Sunt doar trei clase care merg acum la pregătire. La examenul în sine va fi o distanțare adecvată.

Risc 0 nu există. Mereu există un risc, dar e mult mai mic decât dacă ar fi fost școlile deschise”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Raed Arafat a mai declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a rectificat declaraţia potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit virusul doar în cazuri foarte rare.

„OMS a rectificat declaraţia unui reprezentant de-al său potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a făcut declaraţia a declarat că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o neînţelegere.

Asta nu arată neapărat că este o problemă la OMS – aici e un expert al OMS care a vorbit -, asta arată cât de la început este situaţia, că nu sunt studii clare. Centrul de Control al Bolilor are un document care urmează să fie analizat de Grupul de tratament al Ministerului Sănătăţii, prin care pacienţii care devin asimptomatici în spital şi rămân acolo – se spune că dacă au rămas asimptomatici după opt zile – dacă sunt asimptomatici şi sunt pozitivi, atunci pot pleca acasă şi mai rămân 14 zile acasă”, a afirmat Raed Arafat la Antena 3.

Primele cazuri de COVID-19 în rândul elevilor după redeschiderea școlilor

Două cazuri de coronavirus în rândul elevilor a fost descoperite marți după redeschiderea școlilor. Este vorba despre o elevă de clasa a XII-a din Gura Humorului care a fost la școală săptămâna trecută ca să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat și despre un absolvent de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv din Iași

Luciana Antoci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a anunțat un prim caz de elev infectat cu SARS-CoV-2, după redeschiderea școlilor. Este vorba despre un absolvent de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv din Iași.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se țin în condiții speciale

Școlile au fost închise din 11 martie, din cauza riscului de răspândire a COVID-19. De atunci, orele s-au ținut online. După expirarea stării de urgență, președintele Klaus Iohannis a anunțat că orele se vor desfășura în continuare de la distanță până pe 12 iunie, când este programat să se încheie anul școlar.

Totuși, în perioda 2 – 12 iunie, elevii claselor terminale au posibilitatea să meargă în sălile de clasă pentru a se pregăti de examene.

Autoritățile au luatmăsuri specialepentru ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, au fost pregătitesesiuni specialeale celor două examene pentru cei care nu pot da primele probe din motive medicale.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`