Raed Arafat, despre programul magazinelor: Nu e o măsură plăcută, ştim asta, dar vizăm reducerea mobilității / Dacă nu limităm apariţia cazurilor de COVID, riscăm iar să ne colmatăm

Raed Arafat, despre programul magazinelor: Nu e o măsură plăcută, ştim asta, dar vizăm reducerea mobilității / Dacă nu limităm apariţia cazurilor de COVID, riscăm iar să ne colmatăm
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, că măsura de a închide magazinele la ora 18.00 a fost luată pentru a reduce mobilitatea, contactele, și astfel să fie limitară răspândirea coronavirusului. Acesta a precizat că dacă nu se va reduce numărul cazurilor zilnice raportate „riscăm să ne blocăm”.

Raed Arafat explică măsura închiderii magazinelor la ora 18.00

„Nu e o măsură plăcută, ştim acest lucru. Impactul limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulaţie e scontat acum a reduce mobilitatea, contactul. Bineînţeles, cei care nu reuşesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18.00 şi la ora 20.00 se opreşte circulaţia”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

Ca soluții pentru ca oamenii să nu se mai îmbulzească la casele de marcat cu puțin timp înainte de ora 18.00, Arafat a propus telemunca sau decalarea programului angajaţilor. Secretarul de stat a venit cu propriul exemplu: „Eu am oameni care vin la 6.30, pleacă în jurul orei 14.30, alţii care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea”.

„Dacă nu limităm apariţia cazurilor, riscăm, din nou, să ne colmatăm. Dacă nu acum, peste o săptămână – două din nou riscăm să ne blocăm, chiar dacă se va menţine un platou sau o scădere care va dura”, a avertizat Raed Arafat.

Potrivit celor mai recente date oficiale, în România au fost depistate pozitiv cu coronavirus până acum 964.726 de persoane, din care 862.137 deja s-au vindecat, dar 23.819 au decedat. În ultima zi au fost confirmate 5.808 de cazuri și 145 de pacienți COVID-19 au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie