Raed Arafat, despre carantina la nivel național: „Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze”

Raed Arafat, despre carantina la nivel național: „Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze
Foto: gov.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat miercuri seara ce măsuri restrictive pregătesc autoritățile după ziua în care s-a înregistrat un record de decese și de noi cazuri de COVID-19 pe teritoriul României.

Raed Arafat, despre carantina la nivel național

„Sistemul este pregătit pentru a răspunde pe etape. La această etapă ajungem la o limită la ATI. Există alte etape pregătite. Sunt secțiile mobile, unele le-am oprit, acum le reactivăm, cea nouă urmează să fie amplasată lângă un spital din București, mai avem cele două la Timișoara, mai avem secțiile modulare, dar putem ajunge și la faza în care să folosim un procent din paturile pentru cazuri non-Covid sau anumite spitale non-Covid să aibă secțiuni pentru bolnavii Covid. Există o marjă de manevră, dar ar fi bine să rezolvăm problema fără să ajungem aici”, a declarat Raed Arafat într-un interviu pentru Antena 1.

„Cu cât crește numărul cazurilor, cu atât ne apropiem de pragul în care avem o problemă la Terapie Intensivă. Am luat prea târziu măsurile, dar cele care s-au luat trebuie respectate. Problema este nerespectarea măsurilor impuse. Toate au avut impact pe ce se întâmplă”, a mai spus secretarul de stat, dând asigurări că posibilitatea închiderii unui oraș precum Capitala nu este momentan discutată.

„La acest moment nu se discută. Oricum, măsurile sunt zonale, locale, bine gândite pentru o anumită zonă. S-au luat măsuri pentru localități unde s-a depășit 1.5 la mie. Oricând aceste localități pot să aibă și alte măsuri.

Se evită să se ajungă la un lockdown major, care va avea un impact economic major. Măsurile pe care le-am luat avem nevoie de câteva zile să vedem dacă produc un efect sau nu. Dacă nu au efect, ar putea veni un alt pachet de măsuri.

Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, lockdown total, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze acum. Unele măsuri de atunci pot fi luate, dar nu pe plan național, ci pe zone și localități”, a mai punctatRaed Arafat.

Raed Arafat: Măsuri mai dure s-ar putea implementa

Raed Arafat a avertizat că în cazul în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus va crește în continuare, este foarte posibil să fie impuse noi restricții, asemănătoare celor care au fost instituite de autorități în perioada stării de urgență.

„Nu luăm în calcul închiderea mall-urilor. Nu am stat să vedem de la ce cifră introducem lockdown în București. S-ar putea să fim rugați să luăm măsuri mai dure, măsuri care s-au luat în starea de urgență, de la limitarea ieșirilor la altele. Nimeni nu poate să promită că nu o să luăm alte măsuri, dacă lucrurile se agravează.

Ne apropiem de un prag foarte periculos, care ne va obliga să luăm anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat marți seara, la TVR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`