Raed Arafat a declarat că relaxarea restricțiilor de luna viitoare nu este o certitudine: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Raed Arafat a declarat că relaxarea restricțiilor de luna viitoare nu este o certitudine: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat a declarat că dacă situația privind evoluția epidemiei de coronavirus se înrăutățește, atunci procesul de relaxare graduală a restricțiilor ar putea să nu înceapă de la 15 mai. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a insistat ca până atunci românii să respecte măsurile dispuse prin Ordonanțele Militare. Potrivit celui mai recent bilanț, în România au fost confirmate până acum 11.339 de infectări cu COVID-19 și 646 decese. De altfel, autoritățile au subliniat în mod repetat că relaxarea treptată a restricțiilor, după 15 mai, va depinde de evoluția epidemiei, de numărul îmbolnăvirilor și deceselor înregistrate.

Raed Arafat a anunțat că măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate din 15 mai dacă situația se înrăutățește

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că relaxarea restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea COVID-19 va depinde de modul în care va evolua epidemia în următoarele două săptămâni. Eliminarea graduală și treptată a restricțiilor nu este o certitudine în acest moment.

El a insistat că, dacă lucrurile se înrăutățesc, măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate pe 15 mai: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. De asta noi insistăm cu respectarea regulilor. Dacă vedem că situaţia merge altfel decât sperăm, poate că măsuri pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm”.

„Dacă acum începe să dăm măsuri clare care vor fi luate, că asta sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili”, a mai afirmat Arafat, pentru Antena 3.

Raed Arafar a precizat că nu poate anunța de acum care vor fi măsurile de relaxare deoarece totul depinde de modul în care evoluează epidemia. În plus, „sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranţe”. Acesta a mai afirmat că abia peste aproape două săptămâni autoritățile vor putea vedea cum stau lucrurile și ce decizii pot fi luate.

Șeful DSU a îndemnat românii să aibă răbdare și să respecte în continuare dispozițiile autorităților, căci este spre binele lor: „Dacă începem înainte de 15 şi ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic şi brusc ne trezim într-o săptămână, două că avem deja mii de cazuri, ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău pentru ei”.

Epidemie de coronavirus în România – Ultimele măsuri

Din 16 martie, România se află în stare de urgență din cauza epidemiei de COVID-19. Aceasta a fost prelungită, prin decret prezidențial, la mijlocul lunii aprilie și ar urma să fie ridicată la jumătatea lunii mai. Totuși, președintele Klaus Iohannis a insistat permanent că românii trebuie să fie în continuare vigilenți, să respecte până pe 15 mai dispozițiile Ordonanțelor Militare, iar apoi să respecte viitoare reguli dispuse și mai ales măsura distanțării sociale, extrem de importantă în prevenirea COVID-19.

Săptămâna trecută, Iohannis a anunțat că, din 15 mai, românii vor putea ieși din case fără declarația pe proprie răspundere, obligatorie acum, și o vor putea face și pentru alte motive decât cele prevăzute în Ordonanțele Militare. În schimb, vor fi obligați să poarte măști în mijloacele de transport în comun și în spațiile publice închise.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o mască ar urma săcoste în jurde 2 lei. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susținut că statul, prin intermediul autorităților locale, va furniza gratuit măști oamenilor săraci.

Luni, șeful statului a mai anunțat că, din cauza epidemiei, grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise. Până pe 12 iunie, când se termină anul școlar, cursurile se vor ține online. La rândul său, Monica Anisie, ministrul Educației, a venit cu precizări despre modul în care vor fi organizate anul acesta Bacalaureatul și Evaluarea Națională și a afirmat că pentru semestrul al doilea teze nu se vor mai da.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie