Proiectul privind desfiițarea SIIJ, dezbătut în Comisia Juridică: La ce soluție de compromis s-ar fi ajuns în cadrul coaliției

Proiectul privind desfiițarea SIIJ, dezbătut în Comisia Juridică: La ce soluție de compromis s-ar fi ajuns în cadrul coaliției
Foto: Inquam Photos / George Călin

Raportul pentru desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ajunge joi în Comisia Juridică, în ciuda opoziţiei celor de la UDMR. Potrivit surselor politice, citate de B1 TV, soluția de compromis agreată este ca proiectul să fie votat după existența unui aviz obligatoriu de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.

Desființarea SIIJ, dezbătut în Comisia Juridică

În ședința de joi a Comisiei Juridice se va dezbate propunerea făcută de ministrul Justiției, Stelian Ion, de desființare a SIIJ. La ședință participă ministrul Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și procurorul general al României și procurorul șef al DNA.

În urmă cu o lună, CSM a dat un aviz negativ cu privire la propunerea de desființare a SIIJ.

Între timp, în cadrul coaliției de guvernare au apărut mai multe discuții, după ce reprezentanții UDMR au anunțat că vor susține acest proiect cu o condiție, aceea ca un magistrat să poată fi trimis în judecată doar dacă primește un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Săptămâna viitoare, Comisia Juridică ar putea da și un vot cu privire la desființarea SIIJ, pentru ca ulterior proiectul să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și apoi la Senat, care este cameră decizională.

Florin Cîțu: Semnalele pe care le am sunt că proiectul va trece de Parlament cât mai aproape de forma aprobată de Guvern

Premierul Florin Cîțu declara miercuri că are semnale de la Parlament, potrivit cărora, proiectul de desființare a SIIJ va fi adoptat într-o formă apropiată de varianta aprobată de Guvern.

„Noi am aprobat o variantă în Guvern și, ca de fiecare dată, aș prefera ca varianta care trece în Parlamentul României să fie cât mai aproape de ce am aprobat noi în ședință de Guvern. Mâine înțeleg că sunt mai multe dezbateri și la Senat, și vom vedea care sunt concluziile. Semnalele pe care le am sunt că va trece proiectul de lege și în Parlamentul României cât mai aproape de ceea ce a fost aprobat în ședință de Guvern, dar vom vedea mâine după dezbaterile din comisii”, a spus Florin Cîțu, care precizase cu câteva zile în urmă că proiectul are un calendar clar în Parlament și se află în procedură de urgență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost arestat în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta