Primele observații medicale despre schema de tratament pentru COVID-19 aprobată în România: Seamănă cu cea franceză, dar dozele de paracetamol sunt înjumătăţite / Diferenţe şi în cazul utilizării clorochinei

Primele observații medicale despre schema de tratament pentru COVID-19 aprobată în România: Seamănă cu cea franceză, dar dozele de paracetamol sunt înjumătăţite / Diferenţe şi în cazul utilizării clorochinei

EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat marți seară printr-un ordin protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2. În document se precizează că nu există în acest moment medicamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19. Cu toate acestea, medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experiența epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov2.

De asemenea, schema românească seamănă schema de tratament aprobată de autoritățile franceze. Precizăm şi că ministrul Victor Costache a profesat o perioadă lungă în sistemul medical francez.

La fel ca în cazul schemei franceze, și în România COVID-19 se va trata cu pastile precum Paracetamol, Lopinavir sau Ritonavir, Tocilizumab, dar și Hidroxiclorochina. Totuşi, în cazul dozelor de paracetamol şi clorochină dozele diferă mult în România faţă de Franţa, la noi fiind practic mult mai mici.

Câteva date tehnice despre unele medicamente folosite

Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția cu HIV, asociat cu ritonavir ca booster. În timpul epidemiei din Wuhan utilizarea lopinavir/ritonavir a arătat efect favorabil dacă este utilizat precoce, fiind recomandat ca terapie antivirală în faza inițială a bolii.

Remdesivir poate fi un bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat ca, în comparație cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu (MERS)-CoV, îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir.

Tocilizumabul poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamației.

Kaletra este un alt medicament folosit şi la noi, care conţine două antivirale şi e utilizat în tratamentul HIV. România tocmai a anunţat că una dintre cele mai mari companii farmaceutice a donat statului român 4.000 de cutii dintr-un medicament folosit ămpotriva HIV (Detalii AICI)

În ceea ce privește paracetamolul și hidroxiclorochina, mai multi medici, contactați de B1.RO, unii dintre ei care profeseaza în Franta, șau avut mai multe observații de făcut faţă de schema românească.

Doza de paracetamol recomandată în schema românească e mai mică decât cea din Franța. Mai exact în cazul românesc se recomandă administrarea unei pastile de 500 mg de trei ori pe zi la adulți și o pastilă de trei ori pe zi la copii – 10 mg pe kg. În cazul Franței, se recomandă o pastilă de 3 sau 4 ori pe zi de 1 g , iar la copii e 15 mg / kg. Medicii consideră că doza administrată în Franța este mult mai adecvată în tratarea cazurilor de coronavirus, în condițiile în care vorbim despre febră virală mai puternică.

Doza de paracetamol recomandată de schema de tratament din Franța:

O altă observație făcută de medicii contactați de B1.RO se referă la clorochină. Doza prevăzută în protocolul din România este 2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi. Iar în cazul copiilor se recomandă 5 mg/kgc/zi în 2 prize.

Pe de altă parte, celebrul medic Didier Raoult, care a militat pentru folosirea acestui medicament în tratarea cazurilor de COVID-19, recomanda o doză de 600mg pe zi, la începutul tratamentului, deși a fost de acord cu faptul că dozele pot fi modificate de la caz, la caz.

Totodată, medicul francez recomanda, după efectuarea mai multor teste, folosirea clorochinei în combinație cu un antibiotic puternic, azitromicina. În cazul schemei de tratament din România, această combinație lipsește, în condițiile în care se recomandă doar folosirea clorochinei.

Mai multe detalii despre folosirea clorochinei în România şi în lume puteţi citi AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:59 - Preparatele moderne și tradiționale la Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă ciocolata Dubai
22:55 - Ciolacu: Mînzatu a fost validată ca vicepreşedinte al Comisiei Europene. Din păcate, unii din țară au uitat că la Bruxelles suntem toți români, că trebuie să tragem pentru România indiferent de ideologie
22:34 - O specie de prădător, fără dușmani naturali, face prăpăd în Delta Dunării. Localnicii sunt devastați de pierderile suferite
22:26 - Alarma dată de un bărbat din Ploiești duupă ce vecinii nu au răspuns la ușă. Ce au găsit polițiștii
22:25 - Drulă, despre vila pentru Iohannis: Are 1.200 mp. Cine locuiește în 1.200 mp?? Iar renovarea costă 9 milioane de euro, aproape cât tot bugetul RAAPPS pe un an (VIDEO)
22:06 - Ce spune Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Ei sunt conștienți că vor primi o armă nucleară ca lovitură împotriva lor”
22:01 - Cătălin Drulă: „Toată lumea confirmă că acolo sus, aproape de turul 2, este Elena Lasconi. Oamenii chiar au devenit foarte interesați. Își dau seama că nu vor o finală Ciolacu-Simion” (VIDEO)
21:48 - O familie de americani, fascinată de un obiect turistic din România. „Este o experiență pe care oricine ar trebui să o aibă”
21:38 - Drulă, despre Ciolacu: „Știți oameni obișnuiți care n-au avut nicio activitate până la 38 de ani și nicio idee genială, dar zboară cu jetul privat? Eu nu” (VIDEO)
21:34 - Neamț reținut în Rusia pentru atac cu bomba la o conductă de gaz. Ce au găsit polițiștii în mașina lui