Primele doze din vaccinul anti-COVID, produs de compania Moderna au ajuns în România prin Punctul de Frontieră Nădlac 2, în cursul serii de marți, informează News.ro. Vaccinurile au fost aduse în România cu o mașină, prima tranșă fiind una simbolică, de 14.000 de doze.
Vaccinul produs deModernase administrează în două doze, la interval de 28 de zile, persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. El poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate ţine la 2-8 grade C.
Mașina care a adus serul de la Moderna a fost așteptată de echipaje ale Poliției și va fi escortată la București, unde se estimează că va ajunge în cursul zilei de miercuri, 13 ianuarie. Primele doze ale vaccinului Moderna vor fi depozitate la Institul Cantacuzino din Capitală.
„Prima tranşă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge mâine (miercuri – n.r.) la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară ”Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare (…) Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, potrivit sursei citate mai sus.
Cele două vaccinuri vor fi folosite pentru început în România. Diferențele dintre cele Moderna și Pfizer nu sunt unele foarte mari, amândouă fiind realizate prin ARN mesager.
„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi.Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinulModernaare o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”,a explicat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.