Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România. Raed Arafat: Pentru noi e lumina de la capătul tunelului, dar problemele nu s-au rezolvat. De azi lucrăm pe două fronturi

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România. Raed Arafat: Pentru noi e lumina de la capătul tunelului, dar problemele nu s-au rezolvat. De azi lucrăm pe două fronturi

Vaccinul anticoronavirus a ajuns și în România. Primele 10.000 de doze au fost transportate, prin Vama Nădlac 2, cu un camion, în condiții speciale.

Transportul va ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” din Bucureşti, care este centrul naţional de primire şi stocare al dozelor de vaccin anti-COVID-19. Începând de duminică, vaccinul va fi distribuit spitalelor din linia întâi de luptă cu epidemia.

„Vedem cum UE împreună a reușit să nu dezamăgească cetățenii UE, acum a intrat acest camion cu primele doze de vaccin. Au intrat astfel de camioane în toate statele UE, astfel încât campania să înceapă peste tot acum. A fost un efort imens la care a participat inclusiv România.

Pentru noi e speranța și lumina de la capătul tunelului, dar atenție! Problemele nu s-au terminat! Acesta este abia un început care va dura… De azi vom lucra pe două fronturi: de combatere și cel de vaccinare”, a declarat Raed Arafat, la ajungerea dozelor de vaccin anti-COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Campania de vaccinare în România și UE începe pe 27 decembrie. Se începe cu o primă tranșă mai degrabă simbolică. După Crăciun, vor veni următoarele tranșe și se va continua până când toată populația beneficiază de vaccin. Vaccinurile sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde. Și noi, și experții recomandăm tuturor românilor să fie pregătiți să se vaccineze”, a transmis, joi, președintele Klaus Iohannis.

„Începând de duminică, practic aceste doze vor fi distribuite, cu ajutorul camioanelor Armatei, către centrele de vaccinare din spitalele de boli infecțioase, boli infecto-contagioase, cele care au constituit prima linie în aceasta perioadă. Este vorba de acele spitale de faza 1. Practic, duminica va putea să înceapă în Romania vaccinarea împotriva COVID-19”, a declarat Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Această primă tranșă e doar una simbolică, fiind de ajuns pentru vaccinarea a 5.000 de persoane. Totuși, în săptămânile ce urmează vor veni sute de mii de doze, iar în luna februarie vom primi aproape un milion.

„Pentru ianuarie, vorbim de aproape 600.000 de doze, deci 300.000 de persoane din sistemul medico-social. În februarie vorbim de aproape un milion de doze. În etapa a doua intră personalul la risc cei peste 65 de ani cei care au boli cronice. În a treia etapă – 5 milioane de persoane”, a declarat, pentru B1 TV, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Măsurile de prevenție anticoronavirus trebuie respectate chiar și după începerea campaniei de vaccinare

Totuși, autoritățile și specialiștii avertizează că lupta cu epidemia de coronavirus nu e deja câștigată. Trebuie imunizată cel puțin 70% din populație, regulile de prevenție trebuie urmate în continuare și e nevoie de continuarea testărilor pentru ca lucrurile să revină cât de cât la normal.

„Sigur că toate lucrurile vor merge nu peste noapte, ci într-un interval de timp și vorbim și despre vaccinare și despre măsurile de prevenție, care vor merge în paralele de testare. Toate aceste lucruri vor merge împreună.

Un calcul estimativ ar putea să ne spună că undeva în vara lui 2021 ar trebui în mod cert să fim într-un echilibru, un echilibru mult mai bun decât avem în momentul de față. Nu înseamnă că va fi rezolvat sau că nu vor mai fi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, dar cu siguranță lucrurile vor arăta mai bine și probabil că din a doua parte a anului 2021 ne vom întoarce treptat la acea normalitate, pseudo-normalitate că până ajungem să fie lucrurile exact ca înainte de pandemie, o să ne mai trebuiască un interval de timp”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI