Poliția Română a oferit o primă reacție în urma cercetărilor realizate la imobilul din Onești, după dubla crimă comisă pe data de 1 martie, de către Gheorghe Moroșan (68 de ani).
Cei doi muncitori au fost uciși după ce criminalului i-au fost înmânate niște documente solicitate, iar situația părea că s-a mai calmat.Apoi, polițiștii au mers cu berbecul să spargă ușa metalică, blocată cu o scară, însă a fost prea târziu, pentru a mai salva vreun ostatic. Filmul tragediei a fost prezentat de reprezentanții Poliției.
„La finalizarea verificărilor, vom întocmi un raport cu rezultatul acestora, iar cei care sunt vinovați, vor răspunde legal. Ne aflăm în fața dvs pentru a aduce la cunoștință primele concluzii ale verificărilor. Ancheta a fost deja preluatăde Parchetul de pe lângăTribunalul Bacău, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competențelor”, a declarat Florin Ion Brăcea, adjunct al IGPR.
„Vorbim despre pierderea a două vieți omenești. Cu siguranță, nu ne aflam aici dacă IPJ Bacău și-ar fi făcut treaba ca la carte. Nu mă pot pronununța cu privire la vinovăția cuiva (…)”, a mai declarat Brăcea.
Potrivit lui Gheorghe Cristian, director adjunct DIC, intervenția a fost foarte riscantă.
„Oricine ar fi fost, orice modalitate s-ar fi abordat, timpul care ar fi costat aceastăpătrundere din efracție era prea lung șiriscai niște lucruricare puteau sădegenereze. Atrebuit să-l ducem pe individîntr-o stare care săpoatădialoga”, a declaratGheorghe Cristian, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale
„Negociatorul a fost chemat de urgență la serviciu, el fiind liber. Celălalt negociator se afla în concediu medical”, a mai transmis Cristian.
Bărbatul de 68 de ani i-a ucis pe muncitori după ce unul dintre ei și-ar fi pierdut răbdarea.
„Una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor. Acesta și-aschimbat comportamentul și a încercat să atace în stânga și în dreapta”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.
În urma evenimentului a vorbit și negociatorul Poliției, potrivit căruia, la un moment dat, tensiunile s-au mai ponderat, până la „momentul de declic”.
„Pe tot timpul activităților de negociere s-au folosit tehnici de negociere, respectiv – tehnica ascult[rii active, am urmărit detensionarea situației, reducerea nivelului de anxietateși stabilirea unui echilibru (…)
În jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control. Am auzit zgomote și țipete din interior, fapt care ne-a adus indicii clare că s-au produs agresiuni”, a declarat negociatorul operațiunii.
Gheorghe Cristian, adjunct al DIC, a prezentat „filmul” evenimentelor.
„Primul apel care a sosit a fost la 11.47 de către un bărbat care sesiza că are probleme cu un litigiu. Apelul a fost trasferat la Poliție, însă apelul s-a întrerupt. Cu toatea cestea a fost transferat apelul către colegii din teren.
La 11.52 a ajuns primul echipaj, deci la 5 minute. La 11.55 s-a dispus unele grupe operative, din 17 polițiști de la Bacău, serviciul de operațiuni speciale și de negociatori.
Adjunctul Poliției de la Onești a inițiat o discuție cu bărbatul, având în vedere că-l știa. Pe parcurs, el a încercat detensionarea situației, prin promisunea că o să-i facă rost de adeverința cerută.
Negociatorul a fost chemat de urgență, acesta fiind în timpul său liber. Celălat negociator era în concediu medical.
La 14.30, cel în cauză, a reapelat sistemul 112 și a sesizat că are douăpersoane legate. A solicitat să i se restituie actul de proprietate sau 300.000 de euro. Dacă auzea o mișcare în fața blocului sau pe scară a amenințat că-i omoară. Cel de la 112 a solicitat să discute cu o victimă din apartament, pentru a confirma că trăiește”, a transmisGheorghe Cristian, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale, într-o conferință de presă.
Conducerea Poliției Române a dispus ca o echipă de specialiști, condusă de adjunctul inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție Florentin Brăcea, să se deplaseze de urgență în județul Bacău, pentru a verifica modul de intervenție la eveniment. Dinechipa de verificare fac parte chestorul de poliție Alexandru Scurtu, directorul SIAS.- IGPRși comisarul-șef Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al DIC.- IGPR.
Trupele speciale ale poliției l-au imobilizat pe ucigaș în 3 minute de la intrarea în apartament, după ce au tras 8 focuri de armă în mâinile și picioarele acestuia.