Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanieinaționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat vineri, la prezentarea Stragiei naționale de vaccinare, că atunci când va fi asugirat un nivel de imunizare a 70% din populație se poate vorbi despre începutul sfârșitului pandemiei. Astfel, medicul a declarat că obiectivul autorităților este caîn primele şase luni să fie imunizate peste 13 milioane de persoane.
”Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță, calitate și eficacitate reprezintă cea mai bună perspectivă de ieșire din perioada pandemiei. Atunci când vom reuși să asigurăm un nivel de imunizare colectivă prin vaccinare de 60-70%, cât este estimat în momentul de față de către experți, putem asigura deja începutul sfârșitului pandemiei. Dacă până aacum am asistat neputincioși la evoluția pandemie și ne-am preocupat de sănătatea noastră, cred că apariția unui vaccin aprobat de toate agențiile de reglementare de la nivel internațional va reuși să ne confere un control asupra stării nostre de sănătate și săputem reveni la normalitate.
Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările Uniunii Europene, a Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Control al Bolilor. Fiecare țară și-a dezvoltat propria strategie care să se plieze pe condițiile demografice și epidemiologice și facilitățile de stocare și distribuție.
Avem datoria să derulăm o campanie de comunicare cât se poate de transparentă și onestă ca fiecare persoană în parte să aibă toate informațiile necesare atunci când va opta pentru a se vaccina sau nu. În momentul de față, încrederea publică în vaccinare reprezintă elementul esențial care va sta la baza succesului în vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Totodată, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că la nivel național vor exista900 de centre în care se va face vaccinarea populației, iar obiectul este ca în șase luni de la începerea campaniei de imunizare să fie vaccinați 13 milioane de oameni.
„Condiţiile de stocare pentru vaccin sunt speciale de minus 70 sau 80 de grade. Centre de vaccinare vor fi înfiinţate la anumite unităţi medicale, în funcţie de numărul lucrătorilor în sistemul de sănătate din judeţul respectiv. Vorbim şi de centre de vaccinare în afara unităţilor medicale, ele sunt estimate la 900 de centre la nivel naţional, care vor asigura circa 5.000 persoane pe lună în fiecare centru. În primele 6 luni vom imuniza peste 13 milioane de persoane, fapt care ne creează perspectiva atingerii imunizării populaţiei generale de 65-70%. Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Centre de tip Drive-Through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Acesta spaţii vor fi identificate în care pot fi avizate aceste centre de vaccinare. Ideea de a asigura un flux cât se poate de mare de persoane pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura în mai multe etape, pentru început România urmând să primească aproximativ un milion de doze de vaccin care vor fi folosite pentru imunizarea personalului medical și medico-social.
Prezentarea Strategiei naționale de vaccinare anti-COVID-19. Medicul Valeriu Gheorghiță: Când vom reuși să avem un nivel de imunizare de 60-70% putem asigura deja începutul sfârșitului pandemiei