Premieră în România: Șefa secției Boli infecțioase a Spitalului de Urgență Suceava, confirmată a doua oară cu COVID-19. Medicul s-ar confrunta cu o formă mai severă de boală

Premieră în România: Șefa secției Boli infecțioase a Spitalului de Urgență Suceava, confirmată a doua oară cu COVID-19. Medicul s-ar confrunta cu o formă mai severă de boală

Dr. Monica Terteliu, șefa secției Boli infecțioase din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a fost confirmată pentru a doua oară cu noul coronavirus.

Potrivit apropiaților familiei, medicul s-ar confrunta în prezent cu o formă mai severă de boală, comparativ cu prima dată, fiindu-i afectate și o parte din organele interne, notează Monitorul de Suceava.

Primul caz din România de reîmbolnăvire a unui medic cu noul coronavirus

Până în prezent, studiile consideră că cine a trecut prin boală are imunitate, însă nu este o certitudine. În acest caz, nu se știe dacă este vorba despre o mutație a virusului inițial sau noua infectare survine în urma supraexpunerii la virus.

Prima dată, medicul a fost confirmat cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii martie, ținând în continuare legătura cu colegii din spital.

După revenirea în spital, activitatea intensă din ultima perioadă și-ar fi pus amprenta pe organismul deja slăbit al medicului, aceasta fiind o potențială cauză a reinfectării cu virusul la care continua să fie expusă, notează sursa citată.

Suceava, principalul focar major de COVID-19 din țară

La sfârșitul lunii martie, cea mai importantă unitate medicală din Suceava a fost transformată într-un adevărat focar de infecție.

Situația din Suceava a determinat un doctor contactat de ziarul Libertatea să compare regiunea din nord-estul României cu Lombardia, epicentrul COVID-19 din Italia.

Din ce în ce mai multe cadre medicale din Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus, Ministerul Sănătății declanșând chiar o anchetă, după ce medicii infectați cu coronavirus, dar și cei sănătoși, au fost chemați la muncă.

„Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmatepozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru!” transmitea șeful spitalului prinWhatsApp, către toți angajații, citeazăhotnews.ro.

Spitalul Clinic Județean Suceava a fost și închis pentru 48 de ore, timp în care s-au realizat procedurile de dezinfecție, ulterior acesta devenind unitate medicală pentru tratarea cazurilor de coronavirus.

Mai mult, întregul municipiu Suceava a fost primul oraș din România care a intrat în carantină, alături de comunele limitrofe, căile de acces fiind securizate de Armată și Poliție.

Klaus Iohannis a retras decoraţia Ordinul „Meritul Sanitar” acordată Spitalului Judeţean din Suceava

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să retragă decorația acordată Spitalului Județean de Urgență din Suceava, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, acordată pe 5 aprilie 2019, pe fondul erorilor de activitate constatate în perioada stării de urgență generate de pandemia de coronavirus.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că la Spitalul Județean Suceava s-a produs un accident epidemiologic sever, iar vina aparține inclusive conducerii unității medicale, care a pus în contact medicii infectați cu cei neinfectați.

„Ministerul Sănătății a trimis, chiar din momentul în care a apărut această criză, o echipă care a investigat la fața locului situația. Echipa a fost condusă, la vremea respectivă, de actualul ministru Nelu Tătaru și l-a inclus pe epidemiologul șef de la Direcția de Sănătate Publică Iași, care are în gestiune nord-estul Moldovei. Au făcut o anchetă epidemiologică și au stabilit fenomenele și secvențialitatea lor, luând anumite măsuri concrete.

S-a produs, deci, un accident epidemiologic, s-a produs o contaminare masivă, au fost niște erori produse de management, care au pus în contact medicii pozitiv cu medicii neinfectați. Au fost trimiși să lucreze în secțiile spitalului medici contaminați. Asta a făcut să se disipe infecții la nivelul respectiv. Parte din ei au fost apoi externați. O serie de erori au condus la acest accident epidemiologic, să-i spunem sever”, a explicat Horațiu Moldovan, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`