Premieră în istoria examenului de Bacalaureat. Ministerul Educației a luat decizia

Premieră în istoria examenului de Bacalaureat. Ministerul Educației a luat decizia
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Rezultatele candidaților la examenul de Bacalaureat vor fi anonimizate. Astfel, doar elevii, posesorii unui cod unic, vor putea vedeanotele de la probele scrise, respectiv media de absolvire, informează EduPedu.ro.

Anonimizarea rezultatelor reprezintă o premieră în istoria examenelor din România. Inițiativa a fost introdusă în timpul Evaluării Naționale 2020, în urma unei solicitări a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a precizat Ministerul Educației.

Notele vor fi afișate atât la avizierele liceelor, cât și online, pe platforma Ministerului Educației.

Calendar Bacalaureat 2020

Examenul de Bacalaureat începe în data de 22 iunie, cu examenul la limba și literatura română. „Examenul maturității” continuă pe data de 24 iunie, cu proba obligatorie a profilului și pe data de 25 iunie, cu cea la alegere a profilului și a specializării.

Rezultatele probelor scrise vor fi afișate pe data de 30 iunie, până la ora 12:00, iar depunerea contestațiilor se va putea face în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv în ziua de 1 iulie, intervalul orar 08:00 – 12:00.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2020 vor fi afișate în data de 5 iulie, informează Ministerul Educației.

Istoria examenului de Bacalaureat, pe scurt

Anul trecut, promovabilitatea a fost de 67,2%. Cea mai slabă rată de promovare a fost în 2012, când doar 44,4% dintre studenți au reușit să obțină de trecere. În 2011, rezultatele au fost aproximativ la fel de slabe. Doar 45,7% au trecut examenul, asta după ce în 2010 promovaseră 69,3%, iar până atunci, peste 80% dintre liceeni reușeau să obțină diploma de BAC, an de an. Introducerea camerelor de supraveghere în timpul mandatului lui Daniel Funeriu a schimbat radical fața „examenului maturității”.

Examenul de Bacalaureat își are originea în Franța. Napoleon Bonaparte l-a introdus în 1801, punând astfel bazele învățământului modern în țara sa. În România, Bacalaureatul a fost introdus în anul 1925, de către Dr. Constantin Angelescu, în timpul domniei Regelui Ferdinand I.

Sesiunea specială a examenului de BAC 2020

Anul acesta avem în premieră o a doua sesiune a Bacalaureatului.

În sesiunea specială a examenului de Bacalaureat vor putea participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, cei care au fost în izolare, carantină sau cei care nu au reușit să ia parte la prima sesiune din diverse motive medicale.

În sesiunea specială, probele scrise sunt programate pentru 6,7 și 8 iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`