Prea puține teste pentru coronavirus în România. Principala problemă: Personalul de specialitate e insuficient (VIDEO)

Prea puține teste pentru coronavirus în România. Principala problemă: Personalul de specialitate e insuficient (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România bate pasul pe loc la capacitatea de testare pentru depistarea infecției cu coronavirus. Se fac în medie 14.000 de teste zilnic, același număr ca în luna iulie, informează B1 TV. Alte 9.000 de teste sunt efectuate în fiecare zi, la cerere. Iar principala problemă nu e neapărat lipsa testelor și a aparaturii, ci personalul insuficient.

Puține teste pentru COVID-19 în România

Apogeu a fost atins în săptămâna a 29-a a pandemiei, când a fost un record de 111.000 de teste efectuate. Au început apoi testările la cerere, iar numărul testărilor efectuate pacienților care se prezintă la spital cu simptome a început să scadă și să ajungă la 97-98.000 de testări zilnice și 30.000 de testări la cerere, în săptămâna a 30-a a pandemiei.

În săptămâna 41 avem mai multe testări la cerere – 63.000 – dar numărul celor făcute de instituții rămâne constant la 97-98.000.

Astfel că am avut o medie de 26-27.000 de testări zilnice timp de câteva săptămâni. În schimb, rata de pozitivare s-a dublat practic din săptămâna 30 a pandemiei, când era undeva la 5%. Acum e la 11%.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Problema testelor puține: Personalul insuficient

Atât ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cât și premierul Ludovic Orban au cerut ca numărul testelor pentru COVID-19 să crească, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Și președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens.

Problema, spun medicii, nu vine de la capacitatea de testare, de la aparatură sau numărul de teste achiziționate de stat, ci de la numărul insuficient de angajați care pot procesa astfel de teste.

„Planul este, cu certitudine, să fie crescut numărul de testări. (…) Este însă o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt insuficiente, asta se rezolvă simplu, personalul calificat nu poate fi achiziționat sau inventat peste noapte, pregătirea cadrelor de specialitate durează ani și ani. În continuare, avem persoane interesate să se specializeze, avem laboratoare care, în continuare, doresc să facă aceste testări, însă nu trebuie să ne așteptăm la minuni”, declara șeful statului acum o săptămână.

„Nu poți să pui în funcțiune un centru de testare decât în anumite condiții. Nu este suficient doar aparatul, este nevoie de o incintă care să ofere condițiile de siguranță, dar și de specialiști care să poată analiza aceste teste și să poată pune diagnosticul”, a precizat, la rândul său, șeful Guvernului.

România a depășit pragul de 160.000 de infectări cu coronavirus

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 160.461 de persoane infectate, din care 120.515 au fost declarate vindecate, 651 sunt în stare gravă, internate în secțiile de Terapie Intensivă, iar 5.535 au decedat, arată cea mai recentă informare a Grupului de Comunicare Strategică, prezentată marți, la ora 13.00.

Cele mai afectate de epidemie sunt Municipiul București (23.449), Suceava (7310), Prahova (7138) și Brașov (7059).

Potrivit comunicatului, până marți, ora 13.00, pe teritoriul României au fost prelucrate 2.709.306 teste, din care 26.718 au fost efectuate în ultimele 24 de ore: 16.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.785 la cerere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`