SITUAŢIE CRITICĂ din cauza POLUĂRII, la Ploieşti: Măsurătorile independente au indicat valori şi de trei ori mai mari faţă de valoarea-ţintă pentru particulele inhalabile fine

SITUAŢIE CRITICĂ din cauza POLUĂRII, la Ploieşti: Măsurătorile independente au indicat valori şi de trei ori mai mari faţă de valoarea-ţintă pentru particulele inhalabile fine

Înconjurat de companii petroliere, orașul Ploiești este unul dintre cele mai poluate din țară.

Duminică seară în jurul orei 21:13, în centrul Ploieştiului, pe aparatul Uradmonitor Model A3, instalat de Asociaţia Prahova în Acţiune, se arăta că valorile privind particulele fine erau de trei ori mai mari decât limita permisă.

Concret, au înregistrate valori de peste 80 ug/m3 (micrograme pe metrul cub de aer) în cazul particulelor inhalabile fine cu diametre de 2,5 microni (PM2.5).

Precizăm că valoarea-ţintă de 25 de micrograme pe metrul cub de aer pentru particulele inhalabile fine cu diametre de 2,5 microni.

Potrivit g4media.ro, Ministerul Mediului nu recunoaşte măsurătorile chiar dacă sunt certificate de Institutul pentru ecologie industrială.

„Particulele PM2.5 provin din activitatea industrială, din emisiile autovehiculelor şi centralelor termice, fiind inhalate adânc în plămâni, iar expunerea zilnică la aceste particule este asociată cu creşterea cazurilor de bronşită cronică, cancer pulmonar, boli cardiovasculare şi moarte prematură.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că doar poluarea aerului cu particule fine PM 2.5 cauzează aproximativ 3% din mortalitatea cauzată de boli cardiopulmonare.

Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 ani, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cardiovasculare sau pulmonare sunt cele mai sensibile la expunerea la PM 2.5. Expunerea mamei la PM 2.5 în timpul sarcinii este asociată cu hipertensiunea arterială la nou-născuţi, dar şi cu scăderea aportului de oxigen în placentă”, se arată pe pagina aerploiesti.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`