Fundația Eco-Civica a publicat pe internet o imagine halucinantă. În acest weekend, Platoul Munților Bucegi a fost sufocat de câteva sute de mașini, parcate în coloană, până la linia orizontului, în plină stare de alertă.
Cum drumețiile la munte au fost permise din luna mai, oamenii au luat cu asalt stațiunile, însă vârful s-a înregistrat în acest weekend, la fel cum s-a petrecut și pe litoral.
„Asta e în fiecare weekend aproape. Se aglomerează drumul spre Piatra Arsă și în starea de alertă. Toată vara va fi la fel. Parchează stânga – dreapta, abia mai trece o mașină pe centru, parchează pe iarbă, peste tot. E dezastru. Am avut și câteva intervenții pe Valea Prahovei, în Sinaia 3 acțiuni, dar și în Azuga”, a declarat Daniel Banu (Salvamont Prahova) pentru ziarul Libertatea.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică, la vederea imaginilor de pe Platoul Bucegi, că autoritățile analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral, pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”.
„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a punctat Nelu Tătaru.
Oficialul a mai declarat, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus și a redeschiderii turismului în urma relaxării măsurilor, că autorităţile analizează zone precum Valea Prahovei şi litoralul.
Tătaru a mai menționat că nu va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, însă „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri la acei agenți economici, mă refer la terase și cluburi unde nu era respectată nicio regulă”.
Totodată, acesta a mai spus că, în prezent, rata de infectare din România este de 4% şi că „avem o transmitere comunitară accentuată”.
Recent, ministrul a făcut referire și la atitudinea populației tinere față de epidemia de COVID-19, avertizând că virusul este cât de poate de real, nicidecum o glumă, cum ar fi perceput.
„Am mai avut cazuri de persoane tinere de 30-39 de ani care au dus chiar şi la deces. Avem două faze – una infecţioasă, pe care o trăieşte toată lumea, tuse, dureri în gât, în nas, lipsa gustului, lipsa mirosului, dar avem şi o fază inflamatorie, în care organismul nostru reacţionează. Această fază inflamatorie poate fi cea care duce la o insuficienţă multiplă de organe, inclusiv acele pneumonii cu microtromboze, care pot duce la deces”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seara, precizând totodată că afecțiunile provocate de virusul SARS-CoV-2 pot fi mortale, asociate unor complicații.