Peste 5,4 milioane de infectări cu coronavirus în toată lumea. Evoluția pandemiei și măsurile luate de autorități. LIVE UPDATE

Peste 5,4 milioane de infectări cu coronavirus în toată lumea. Evoluția pandemiei și măsurile luate de autorități. LIVE UPDATE
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus la nivel mondial a sărit de 5,4 milioane. Dintre acestea, însă, peste 2,2 milioane au fost deja declarate vindecate. În schimb, peste 345.400 de oameni au decedat și alți circa 53.200 sunt în stare gravă. Statele Unite rămân epicentrul pandemiei, cu peste 1,6 milioane de infectări și circa 99.000 decese. Brazilia a ajuns pe locul doi în lume după numărul de îmbolnăviri – aproape 352.500. În schimb, după numărul de fatalități, Marea Britanie urmează Statelor Unite, ce-i drept la distanță mare – peste 36.700. În România, de la declanșarea epidemiei, 18.070 de persoane au fost depistate cu COVID-19. Dintre ele, 1.185 au decedat. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Planeta, lovită de o pandemie de coronavirus. SUA, Brazilia, Rusia, Spania și Marea Britanie, țările cele mai afectate

UPDATE, 24 mai, ora 21.00: Medicamentul Avigan, înregistrat în Japonia, a dat rezultate în eliminarea noului coronavirus din secreția nazală și gât, dacă este administrat în etapa timpurie a infecției, au observat cercetătorii Universității din Pécs. Încă de la începutul lunii trecute, Japonia a anunțat că oferă gratuit medicamentul, aflat încă în teste, către 20 de țări care se vor arăta interesate de a-l administra pacienților infectați cu coronavirus, a declarat Ministrul de Externe nipon, Toshimitsu Motegi.

UPDATE, 24 mai, ora 20.00: Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că școlile din țară vor începe să se redeschidă din 1 iunie. Decizia vine după săptămâni întregi de negocieri și discuții între guvernanți și liderii de sindicate pe tema condițiilor în care se pot redeschide sălile de clasă, fără ca numărul de infectări cu coronavirus să crească dramatic

UPDATE, 24 mai, ora 20.00: Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a fost surprins de către poliția din Viena în timp ce se afla pe terasa unui restaurant, după ora închiderii, alături de soția sa, Doris Schmidauer. Astfel, șeful statului a încălcat restricțiile impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior, Van der Bellen a recunoscut incidentul și şi-a prezentat scuzele în mod public.

UPDATE, 24 mai, ora 20.00: Guvernul Franței nu vrea ca cetățenii francezi să călătorească în afara statului și le recomandă să își petreacă vacanțele în interiorul granițelor în această vară. Ministrul Mediului, Elisabeth Borne, a mai precizat că parcurile din Paris trebuie să rămână închise deocamdată, întrucât capitala este încă o „zonă roșie”

UPDATE, 24 mai, ora 20.00: Un studiu realizat de specialiștii de la Centrul Național de Boli Infecțioase și Academia de Medicină din Singapore susține că pacienții infectați cu noul coronavirus nu mai transmit virusul după 11 zile de la contractarea sa. Teoria lor, bazată pe observațile strânse de medici pe 73 de pacienți, arată că, după 11 zile de la infecția cu SARS-CoV-2, virusul nu a mai putut fi izolat și cultivat în laborator, pentru studiu.

UPDATE, 24 mai, ora 18.00: Fostul șef al Rezervei Federale din SUA contraziceipoteza conform căreia criza generată de pandemia COVID-19 seamănă cu Marea Criză din 1929. Evenimentele anilor 1930 au fost declanşate de un colaps financiar şi alimentate de alegeri politice nepotrivite, nu de o boală. În plus, Marea Criză a durat aproape 10 ani, fiind improbabil ca efectele generate de pandemie să se extindă atât de mult.

UPDATE, 24 mai, ora 16.00: Cea mai înaltă instanță de ordin administrativ din Franța, Consiliul de Stat, a cerut guvernului francez, condus de Edouard Philippe, să ridice interdicția privind adunările în lăcașurile de cult, măsura fiind catalogată de către judecători drept „disproporționată” față de relaxarea din alte spații.

UPDATE, 24 mai, ora 16.00: New York Times și-a umplut prima pagină cu nume de persoane decedate pe teritoriul SUA din cauza coronavirusului. Statele Unite sunt de mai multe săptămâni epicentrul pandemiei de COVID-19, cu peste 1,6 milioane de îmbolnăviri, și se apropie de 100.000 de decese. Ziarul a precizat că a vrut astfel să transmită amploarea tragediei.

UPDATE, 24 mai, ora 16.00: Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a constatat reaprinderea tensiunilor cu SUA, declarând că cele două țări se află „în pragul unui nou Război Rece”. Ministrul chinez a mai afirmat că țara sa este deschisă unei cooperări internaţionale pentru a identifica sursa noului coronavirus, dacă această anchetă va fi lipsită de orice „ingerinţă politică”.

UPDATE, 24 mai, ora 13.00: Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din orașul Wuhan, neagă acuzațiile aduse de-a lungul timpului, declarând că laboratorul pe care îl conduce deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde 100% cu cea care declanșează COVID-19. Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume.

UPDATE, 24 mai, ora 12.00: Cel mai mare operator de turism din lume, TUI, intenționează să reia, până la finalul lunii iunie, zborurile către principalele destinaţii de vacanţă din Europa, după cum a anunţat directorul general al grupului, Fritz Joussen. Acesta a mai punctat faptul că, din pricina efectelor generate de pandemia de coronavirus, compania va renunţa la 8.000 de angajaţi, având în plan reducerea costurilor cu 30%.

DATE INIȚIALE: Statele Unite raportează 1.666.828 de infectări cu coronavirus. Dintre acestea, 446.914 sunt cazuri deja recuperate, adică persoanele respective s-au vindecat. În schimb, 98.682 de oameni au murit și alți 17.133 sunt în stare gravă.

Brazilia a mai urcat un loc în clasamentul sumbru al infectărilor, ajungând la 349.113. Aici, 22.165 de oameni au murit, iar 8.318 sunt în stare gravă. 142.587 de persoane au fost declarate vindecate.

Rusia raportează și ea 335.882 de persoane infectate cu coronavirus, din care 107.936 s-au vindecat, 2.300 sunt în stare gravă, iar 3.388 au murit.

În Spania, bilanțul epidemiei a ajuns la 282.370 de contaminări. Aici, 196.958 de oameni s-au vindecat, 854 sunt în stare gravă și 28.678 au decedat.

Marea Britanie este țara europeană cu cele mai multe decese cauzate de SARS-CoV-2 – 36.675. În total, aici au fost depistate pozitiv 257.154 de persoane, un număr de 1.559 fiind în stare gravă. Situația cazurilor recuperate nu a fost comunicată.

În Italia, din cele 229.327 de persoane depistate pozitiv de la debutul epidemiei, 138.840 s-au vindecat, 32.735 au decedat, iar 572 sunt în stare gravă.

Franța raportează și ea 182.469 de contaminări, din care 64.547 sunt cazuri recuperate, 1.665 sunt situații grave, iar 28.332 sunt decese.

În Germania, epidemia a făcut până acum 8.366 de victime. În total, aici au fost confirmate 179.986 de cazuri de COVID-19. Sunt 3.149 de pacienți în stare gravă. În schimb, 160.300 s-au vindecat.

Evoluția epidemiei de coronavirus în România: Infectări, vindecări, decese, persoane în carantină sau izolare la domiciliu

UPDATE, 24 mai, ora 21.00: Cătălin Boboc, prefectul județului Brăila, a anunțat, duminică seară, că o pacientă depistată cu coronavirus și aflată în stare critică a fost transportată din Galați la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Brăila. Boboc a precizat că a fost luată această decizie dată fiind starea în care se află femeia, dar și pentru că situația din Galați privind epidemia este mult mai gravă, iar acolo sunt ocupate toate paturile de la ATI. De la izbucnirea crizei COVID-19, în Galați au fost depistate pozitiv 571 de persoane, din care 82 au decedat – este al doilea județ pe țară după numărul de victime. În schimb, în Brăila au fost confirmate doar 25 de cazuri și nicio persoană nu a murit.

UPDATE, 24 mai, ora 20.00: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a instituit un post bisericesc de trei zile în toată eparhia, urmând ca în noaptea de marți spre miercuri să oficieze Slujba de Înviere. Teodosie a luat decizia, o premieră pentru Biserica Ortodoxă Română, deoarece anul acesta, din cauza stării de urgență generată de epidemia de coronavirus, „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”.

UPDATE, 24 mai, ora 18.00: Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a anunțat că luni va începe un proiect de testare de tip anticorpi pe un eşantion de 10.500 de bucureşteni. Testele se vor realiza pe Arena Națională, în conformitate cu reglementările internaționale în domeniu.

UPDATE, 24 mai, ora 18.00: Raed Arafat a explicat de ce la înmormântarea lui ÎPS Pimen au participat mii de oameni, în ciuda restricțiilor în vigoare. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că a făcut o excepție de la regulă, ținând cont de importanța persoanei decedate, mai ales că i-a fost prezentat un plan din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ce propunea măsuri de siguranță.

UPDATE, 24 mai, ora 16.00: Primarul General, Gabriela Firea, a declarat că 7.768 de bucureșteni s-au înscris în vederea testării gratuite pentru coronavirus. Unii, totuși, s-au arătat reticenți în a se testa, de teamă că vor fi obligați să stea în spital în cazul unui rezultat pozitiv. În opinia sa, poate o soluție ar fi ca Ministerul Sănătății să permită bolnavilor asimptimatici sau cu simptome ușoare să rămână acasă, în izolare.

UPDATE, 24 mai, ora 15.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, decesul a încă șase români infectați cu coronavirus, astfel că bilanțul total a ajuns la 1.185. Ultimele victime raportate aveau vârste cuprinse între 50 și 85 de ani și erau din județele Sălaj, Suceava, Brașov și Vrancea (3).

UPDATE, 24 mai, ora 13.00: Grupul de Comunicare Strategică a raportat, duminică, 213 noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României, fapt ce duce bilanțul total al infectărilor la 18.070. Un număr de 1.179 persoane au decedat, 11.399 s-au vindecat, iar alte 188 sunt la Terapie Intensivă

UPDATE, 24 mai, ora 12.00: Ministerul de Externe a anunțat revenirea în țară a 277 de români care se aflau în Franța, respectiv Marea Britanie și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian, adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Întoarcerea lor în România a fost facilitată de MAE, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Ministerului de Interne. Sute de români au fost repatriați în ultimele zile.

UPDATE, 24 mai, ora 11.00: Premierul Ludovic Orban a declarat că alegerile locale ar putea avea loc la finalul lunii septembrie sau la începutul lui octombrie, iar parlamentarele s-ar putea desfășura cel mai devreme pe 6 decembrie. Totul depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus.

UPDATE, 24 mai, ora 11.00: O asistentă din Botoșani, în vârstă de 46 de ani, a murit după ce a fost infectată cu noul coronavirus. Decesul acesteia a survenit după câteva săptămâni de spitalizare. Femeia nu avea alte afecțiuni asociate.

DATE INIȚIALE: De la izbucnirea crizei COVID-19, în țara noastră au fost depistate pozitiv 17.857 de persoane, din care 11.187 s-au vindecat, aproape 200 sunt la Terapie Intensivă, iar 1.179 au decedat, ultimele trei victime fiind raportate duminică dimineață.

Cele ai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Suceava (3.415) și București (1.728), iar cele mai multe decese în Suceava (199), Galați (82) și București (80).

La nivel național, au fost prelucrate 361.566 de teste.

Sunt 8.239 de persoane în carantină instituționalizată și 54.974 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

În intervalul vineri, ora 13.00 – sâmbătă, ora 13.00, forțele de ordine au aplicat 251 de sancțiuni în valoare totală de 168.710 lei, pentru nerespectarea noilor reglementări instituite odată cu starea de alertă.

În Diaspora, 3.067 de români au fost depistați pozitiv. 106 au decedat, iar 22 s-au vindecat.

Noi date urmează să fie prezentate de către Grupul de Comunicare Strategică duminică, ora 13.00.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`