Peste 4,8 milioane de cazuri de coronavirus, la nivel mondial. Cum evoluează pandemia și măsurile luate. LIVE UPDATE

Peste 4,8 milioane de cazuri de coronavirus, la nivel mondial. Cum evoluează pandemia și măsurile luate. LIVE UPDATE
Foto: Hepta - DPA Images / Hannah Mckay

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în întreaga lume. Peste 4,8 milioane de persoane au fost depistate pozitiv de la izbucnirea crizei. Dintre acestea, peste 317.000 au murit, iar circa 44.000 sunt în stare gravă. În schimb, mai bine de 1,8 milioane s-au vindecat. SUA continuă să fie epicentru pandemiei, cu cele mai multe îmbolnăviri raportate – peste 1,5 milioane – și cele mai multe decese – aproape 91.000. Din punct de vedere al numărului de îmbolnăviri, după Statele Unite urmează Rusia, cu peste 290.600. Iar a doua țară cu cele mai multe decese înregistrate este Marea Britanie – peste 34.600. În România, cel mai recent bilanț al epidemiei de COVID-19 indică 17.036 de contaminări și 1.107 decese. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Planeta, lovită de o pandemie de coronavirus – Cele mai afectate țări

UPDATE, 18 mai, ora 23:În condiţiile limitate de pandemie, dar şi datorită raportului calitate-preţ, ofertele turistice dinBulgariapar să fie şi anul acesta o alternativă pentru concediile românilor.

UPDATE, 18 mai, ora 23:Organizația Mondială a Sănătății este responsabilă pentru numeroase vieți pierdute în contextul pandemiei deCOVID-19, din cauza modului deficient în care a gestionat această criză, este de părere secretarul american pentru Sănătate, Alex Azar, în prima zi a reuniunii anuale a organizaţiei

UPDATE, 18 mai, ora 23:Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat, luni, că va iniția o evaluare independentă cu privire la maniera în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, în „cel mai apropiat moment oportun”, și a promis transparență și răspundere pentru eventuale concluzii ale analizei

UPDATE, 18 mai, ora 18:Magazinele, saloanele de coafor, cafenelele și restaurantele au fost redeschise înItalia, începând de luni, după un blocaj economic ce a durat10 săptămâni, timp în care țara a fost una dintre cele mai afectatede pandemia provocată deCOVID-19.

UPDATE, 18 mai, ora 18:O prostituată româncă, care presta servicii la un bordel dinGermaniaa primit un ajutor social în regim de urgenţă, în contextul epidemiei cauzate decoronavirus, în valoare de 4.500 de euro din partea statului german.

UPDATE, 18 mai, ora 18:Pandemia de coronavirus determină puternice efecte în plan economic, la nivel global. Europa de Est de exemplu, se află pe marginea prăpastiei, potrivit experțilorcitați de Bloomberg

UPDATE, 18 mai, ora 18:Aeroportul Internațional dinViena(Flughafen Wien AG) înregistrează în prezent o scădere de 98% a numărului de pasageri, în contextul în care angajații au un program redus de muncă pe fondul pandemiei deCOVID-19. Prin urmare, aeroportul lansează un program de economii de peste 220 milioane EUR.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Un experiment realizat de grupul japonez NHK, într-un restaurant cu servire de tip bufet suedez, ne arată cât de repede se poate transmite noul coronavirus în spațiile de tipul restaurantelor.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Jane Halto, fost membru OMS, a declarat că „în acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut.Dacă se va descoperi un vaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a proteja împotriva „naţionalismului vaccinării”, a mai afirmat aceasta.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent încă nu s-ar cunoaște rolul obiectelor contaminate ca mod de transmitere a COVID-19 și nici necesitatea practicilor de dezinfectare pentru atenuarea transmiterii virusului, în afara unităților sanitare. În orice caz, principiile de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv practicile de curățare și dezinfectare, au fost adaptate pe scară largă. Metode de prevenție în transmiterea virusului COVID-19.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Medicii unui spital din Bruxelles au protestat față de șeful guvernului belgian, Sophie Wilmes. Aceștia s-au întors cu spatele în momentul sosirii limuzinei premierului, în timpul unei vizite oficiale, ca răspuns față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: La doar o săptămână de la redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare în Franța, peste 70 deunități au trebuit să își închidă ușile din cauza cazurilor de COVID-19 confirmate sau suspectate la elevi sau personal de supraveghere.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Polonia a trecut, luni, la cea de-a doua etapă de relaxare a restricțiilor ce au fost impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel, au fost redeschise restaurantele, cafenelele, barurile și saloanele de înfrumusețare. Pentru a preveni, totuși, o creștere dramatică a numărului de infectări cu COVID-19, patronii vor trebui să ia măsuri sanitare speciale și să se asigure că toți clienții vor putea respecta distanțarea socială.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Germania a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 342 de noi cazuri de coronavirus, a transmis Institutul Robert Koch, cel care furnizează bilanțul oficial al epidemiei în această țară. De asemenea, în ultima zi s-au produs 21 de decese din cauza acestei boli. Asta după ce, în primele zile după relaxarea restricțiilor, a avut loc o creștere agresivă a numărului de infectări.

UPDATE, 18 mai, ora 09.00: Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, spune căeconomia Statelor Unite îşi va reveni, dar ar putea avea nevoie de un vaccin eficient contra coronavirusului, înainte de redresarea completă.

UPDATE, 18 mai, ora 09.00:Premierul britanic,Boris Johnson,și premierul italian,Giuseppe Conte,le-au transmis cetățenilor statelor lor că trebuie să se adaptezepentru a conviețui cu noulcoronavirus, deoarece există posibilitatea ca unvaccineficient să nu apară.

DATE INIȚIALE: Statele Unite raportează cele mai multe îmbolnăviri – 1.527.664 – și cei mai mulți morți – 90.978. Aici, 346.389 de oameni s-au vindecat, dar 16.355 sunt în stare gravă.

Rusia a raportat 281.752 de îmbolnăviri, dar ”doar” 2.631 decese. 67.373 de persoane s-au vindecat. Alte 2.300 sunt în stare gravă.
În Spania, epidemia de COVID-19 a făcut 27.650 de victime. În total, numărul îmbolnăvirilor a ajuns aici la 277.719. Un număr de 195.945 de oameni s-au vindecat, dar alți 1.152 sunt în stare gravă.

În Marea Britanie, bilanțul epidemiei a ajuns la 243.695 de oameni depistați pozitiv, din care 34.636 au murit, iar 1.559 sunt în stare gravă. Numărul celor vindecați nu a fost raportat.

Brazilia continuă să urce în acest top sumbru și a ajuns la 241.080 de oameni confirmați, din care 16.122 au decedat, 94.122 s-au vindecat, iar 8.318 sunt în stare gravă.

Ei îi urmează Italia, cu 225.080 de infectări și 31.908 decese. Aici, sunt 125.196 de vindecări și 762 de cazuri grave.

Urmează Franța, cu 179.569 de oameni depistați pozitiv, din care 28.108 au decedat, 61.213 s-au vindecat și 2.087 sunt în stare gravă.

Germania raporteză 176.651 de contaminări. Aici, 8.049 de persoane au murit, 154.600 s-au vindecat și 1.166 sunt în stare gravă.

Epidemiede COVID-19, situația în România

UPDATE, 18 mai, ora 23:Ludovic Orban, premierul României, a făcut o nouă serie de precizări, luni seară, în direct pe B1 TV, cu privire la răspunsul autorităților în fața crizei COVID-19 și a efectelor generate de pandemie la nivel național. Printre subiectele abordate de primul-ministru la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstirese numărărelansarea economică, regimul de restricții din țară, situația autostrăzilor și a investițiilor publice,dar și clinciul dintre PNL și opoziție.

UPDATE, 18 mai, ora 23:România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru din 2020,a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, luni seară, în direct pe B1 TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat.

UPDATE, 18 mai, ora 23:Terasele din România se vor redeschide de la 1 iunie, cu respectarea unor recomandări specifice pentru a limita răspândirea COVID-19, în timp ce restaurantele și plajele vor putea primi turiști din 15 iunie, a declarat Răzvan Pârjol, secretar de stat responsabil cu turismul în Ministerul Economiei.

UPDATE, 18 mai, ora 23:Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino anunță că a reușit să obținăprimele informațiiasupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Astfel, analiza filogenetică a primelor trei genomuri secvențiate (întregul genom, acoperire 100%) au evidențiat identitate 99.95% cu tulpina de referință de laWuhanși identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.

UPDATE, 18 mai, ora 23:Primarul Capitalei,Gabriela Firea, a dezvăluit luni seara că zeci de mii de bucureșteni vor fi testați pentru coronavirus în perioada următoare, program care va începe la sfârșitul săptămânii acesteia.Gabriela Fireaa subliniat că este nevoie de acest proiect acum în contextul relaxării restricțiilor și al reluării activității economice.

UPDATE, 18 mai, ora 23:Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a plecat în Germania să verifice în teren realitatea cu care se confruntă muncitorii sezonieri români – câțiva dintre ei chiar au fost protagoniștii unuiprotest, vineri dimineață. Astfel, luni seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, demnitarul a făcut mai multe precizări cu privire la situația de acolo, ocazie cu care a subliniat că partea română se bucură de „o totală disponibilitate” a autorităților germane și a explicat că deși primele semne sunt bune, concluziile vor fi prezentate abia la finalul vizitei. De altfel, tocmai acest subiect a adus-o laaudieriîn fața comisiilor de resort din Parlament.

UPDATE, 18 mai, ora 18:Acum că România a intrat în stare de alertă, iar restricțiile impuse pe fondul stării de urgență au trecut printr-o primă relaxare de ansamblu, atenția opiniei publice se concentrează pe planul Guvernului Orban pentru relansare economică – în țară nu este vorba despre o „repornire”, după cum sublinia președintele Klaus Iohannis, pentru că nu a fost niciodată vorba despre o oprire completă. În orice caz, să vedem care sunt principalele măsuri luate de Executiv în lupta cu pandemia de COVID-19 și efectele sale.

UPDATE, 18 mai, ora 18:În România, a intrat în vigoare, de luni, starea de alertă generată de epidemia de Covid-19. Astfel, autoritățile au pârghiile legale pentru a aplica amenzi celor care nu respectă restricțiile rămase în vigoare în perioada stării de alertă, care sunt menite să prevină o răspândire agresivă a coronavirusului. Printre restricțiile impuse se numără purtarea măștii de protecție în spațiile publice, iar amenda maximă pentru încălcarea acesteia este de 2.500 de lei.

UPDATE, 18 mai, ora 18:Nu se mai pot ține nunți și botezuri cu maximum 16 persoane, în starea de alertă. Guvernul Orban a adus noi modificări în Hotărârea de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, faţă de varianta de joi seară.

UPDATE, 18 mai, ora 18:PremierulLudovic Orbans-a prezentat luni, în Parlament, la „Ora Guvernului”, unde a vorbit despre maniera în care autoritățile au gestionat criza COVID-19 și efectele sale, dar și despre strategia de răspuns pentru perioada următoare. Cu această ocazie, liderul liberalilor a apărat vehement planurile guvernamentale pentru relansarea economiei și a criticat opoziția pentru diverse reacții.

UPDATE, 18 mai, ora 18:Marcel Ciolacu, liderul interimar alPSDși președintele Camerei Deputaților, a criticat cabinetul condus de Ludovic Orban și l-a acuzat pe premier că este „vestitorul austerității”, invocând o eventuală moțiune de cenzură. Totul s-a petrecut luni, în Parlament, la Ora Guvernului, unde liderul liberalilor a făcut o nouă serie de precizări cu privire la răspunsul autorităților în fața crizei COVID-19.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Președintele Klaus Iohannis a discutat, luni, la telefon, cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuția s-a axat, în principal, pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârșitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Cosmin Librimir, medic la Spitalul Județean de Urgență Reșița, a susținut, într-o postare pe Facebook, faptul că 40% este pierderea musculară, în 20 de zile, pentru un tânăr care ajunge pe ventilație din cauza infectării cu coronavirus. Librimir a și postat câteva fotografii cu pacienți intubați și ventilați artificial, pentru a arăta că acest coronavirus nu este o simplă răceală, cum afirmă unii.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că peste 40.000 de angajați ai sistemului sanitar aflați în prima linie de luptă cu epidemia de coronavirus vor primi stimulentul de 2.500 de lei brut la salariu, aferent lunii aprilie. Suma va fi plătită de statul român, urmând ca ulterior să fie recuperată din fonduri europene.

UPDATE, 18 mai, ora 15.00: Un nou focar de coronavirus la Focșani, județul Vrancea, unde aproximativ 50 de angajaţi din Sri Lanka ai unei firme de confecţii au fost confirmați cu noul coronavirus. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, o parte dintre muncitorii asiatici sunt internați în spital, iar ceilalți sunt carantinați într-un centru special amenajat.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns, luni, la 17.036, după ce încă 165 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore. 9.930 de oameni au fost declarați vindecați și externați, dar alți 193 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă. 1.107 de oameni au murit.

UPDATE, 18 mai, ora 13.00: Legea privind starea de alertă în România a intrat în vigoare luni, 18 mai. Asta înseamnă că forțele de ordine au baza legală pentru a aplica amenzi în cazul celor care nu respectă restricțiile anti-COVID-19. Sancțiunile variază între 500 și 15.000 de lei.

UPDATE, 18 mai, ora 09.00: Premierul Ludovic Orban a declarat, la debutul ședinței de guvern de luni, că autoritățile dispun de toate pârghiile necesare pentru a aplica amenzi, în contextul stării de alertă generată de epidemia de coronavirus, dacă se constată că noile reglementări în vigoare nu sunt respectate. Șeful Guvernul a afirmat că a rămas „siderat” când a constatat că oameni care reproșau până acum autorităților că dau amenzi au reproșat în acest weekend autorităților că nu dau sancțiuni. „Trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă”, a punctat prim-ministrul.

DATE INIȚIALE: Potrivit celor mai recente date, publicate duminică, ora 13.00, în România au fost depistați pozitiv 16.871 de oameni, din care 1.107 au decedat, 9.890 s-au vindecat și puțin peste 200 sunt la Terapie Intensivă.

Un număr de 310.407 de teste au fost prelucrate în total.

Puțin peste 13.000 de oameni erau duminică, ora 13.00, în carantină instituționalizată, iar alți aproape 16.000 în izolare la domiciliu.

În Diaspora, 2.918 români au fost depistați pozitiv, 103 au decedat, iar 22 s-au vindecat.

România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, fapt ce înseamnă și o parțială relaxare a restricțiilor ce au fost impuse pentru a limita răspândirea bolii. Totuși, mai multe noi reglementări au fost instituite. Toate instituțiile vor fi pe teren și vor impune respectarea legii, a declarat premierul Ludovic Orban. La ora publicării acestei știri, Guvernul PNL se află în ședință pe această temă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`