Peste 3,4 milioane de cazuri de coronavirus în toată lumea. Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE

Peste 3,4 milioane de cazuri de coronavirus în toată lumea. Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE
Foto: Hepta - Zuma Press / Cecilia Fabiano

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime pe întreaga planetă. Peste 3,4 milioane de oameni din 212 țări și teritorii au fost depistați pozitiv până acum. Aproape 243.000 au decedat, iar alți circa50.000 sunt în stare gravă. În schimb, peste 1,1 milioane s-au vindecat. Epicentrul pandemiei este în acest moment în SUA, cu 1,1 milioane de infectări și peste 66.800 de decese. Spania este în continuare țara europeană care a raportat cele mai multe cazuri de COVID-19 – peste 245.000, iar Italia este țara de pe continent cu cele mai multe decese – peste 28.700. Cu peste 28.100 de victime, Marea Britanie se apropie tot mai mult de bilanțul negru al italienilor. În România, cea mai recentă informare privind evoluția epidemiei de SARS-CoV-2 indică 12.732 de îmbolnăviri și 771 de decese. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Pandemie de coronavirus – Cele mai afectate țări

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: Rusia a cerut Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pe ceea ce a prezentat drept un „ajutor umanitar” în criza declanșată de coronavirus. Cât de utile le-au fost americanilor produsele? Mii de echipamente medicale erau, de fapt, măști de gaze, mănuși de curățat prin casă și ventilatoare prost fabricate. Încărcătura a fost livrată pe… 1 aprilie.

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: Italia se confruntă cu o nouă situație dificilă, cu doar două zile înainte de a relaxa restricțiile impuse de starea de urgență. Potrivit celor mai recente date transmise de Agenţia de Protecţie Civilă, sâmbătă s-a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de COVID-19 din data de 21 aprilie, cu 474 de morţi în doar 24 de ore, comparativ cu 269, numărul raportat în ziua precedentă.

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: O agenție națională de știri din China a ales să ofere un răspuns președintelui SUA, Donald Trump, într-un mod bizar. Aceasta a publicat un material video, mai exact o animație cu piese Lego, cu numele „Once Upon a Virus” (A fost cândva un Virus). Acest material vine în contextul în care Donald Trump a acuzat în nenumărate rânduri China, găsind-o vinovată pentru răspândirea virusului.

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: Statul francez a decis, sâmbătă, prelungirea stării de urgență sanitară, cu încă două luni. Proiectul de lege menționează că ridicarea restricțiilor pe 23 mai (data comunicată inițial) “ar fi prematură”, riscurile de revenire a epidemiei fiind „dovedite în cazul întreruperii bruște a măsurilor în vigoare”.

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: Premierul britanic Boris Johnson şi logodnica sa, Carrie Symonds, şi-au numit fiul Wilfred Lawrie Nicholas, ultimul nume fiind ales în onoarea medicilor care au avut grijă de politician, în perioada în care acesta a fost internat la Terapie Intensivă cu diagnosticul de coronavirus. Johnson a susținut că medicii Nick Price şi Nick Hart i-au salvat viața.

UPDATE, 2 mai, ora 22.00: Șansele ca Slovacia să permită deschiderea mai multor magazine săptămâna viitoare sunt în creștere, după cum a declarat însuși premierul Igor Matovic. Slovacia este una dintre țările europene cu cea mai mică rată a numărului de decese cauzate de COVID-19.

UPDATE, 2 mai, ora 19.00: China interzice participarea OMS la investigarea originilor virusului COVID-19. Gauden Galea, reprezentantul OMS în China, a subliniat că „originile virusului sunt foarte importante, interfața animal-om este extrem de importantă și trebuie studiată”, iar prioritatea ar fi de a afla cât mai multe, pentru a preveni reapariția.

UPDATE, 2 mai, ora 14.00: Spaniolii au ieșit la alergat după șapte săptămâni de stat în casă: „Mi-a fost atât de dor de asta”. În contextul relaxării măsurilor restrictive, și copiilor li s-a permis să iasă din case după săptămâni întregi de izolare.

UPDATE, 2 mai, ora 13.00: Epicentrul pandemiei de coronavirus este în acest moment în SUA, cea mai afectată țară la nivel mondial, cu 1.1 milioane de infectări confirmate cu și aproape 66.000 de decese. Virusul COVID-19 a lovit puternic toate sectoarele de activitate ale țării, în special cel economic. Paradoxal, în cea mai bogată țară din lume, s-a instalat „insecuritatea alimentară” (termen adoptat de către Guvern din 2006, în locul „foametei”)

UPDATE, 2 mai, ora 13.00: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că statele trebuie să relaxeze restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus treptat și să fie pregătite pentru a le restabili dacă va apărea un al doilea val de îmbolnăviri. De asemenea, organizația susține că a acționat la timp atunci când a vorbit despre pericolul reprezentat de coronavirus. În ceea ce privește faptul că Donald Trump a renunțat la finanțarea OMS, Directorul General Tedros Adhanom Ghebreyesus a susținut că „lucrăm împreună”.

DATE INIȚIALE: În Statele Unite au fost depistați pozitiv cu COVID-19 un număr de 1.131.492 de oameni. Dintre aceștia, 161.563 s-au vindecat, dar 65.776 au murit, iar 16.481 sunt în stare gravă.

Spania a înregistrat cele mai multe infectări din Europa – 242.988. Aici, 142.450 de oameni dintre cei infectați s-au vindecat, dar 24.824 au decedat, iar alți 2.500 sunt în stare gravă.

Italia este, în continuare, țara europeană care raportează cele mai multe decese – 28.236. Aici, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 207.428. S-au vindecat 78.249, dar sunt în stare gravă 1.578.

Bilanțul epidemiei în Marea Britanie a ajuns la 177.454 de îmbolnăviri și 27.510 de decese. Aici sunt în stare gravă 1.559 de oameni.

Franța raportează și ea 167.346 de infectări cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 50.212 sunt cazuri recuperate. 24.594 de oameni au murit, iar alți 3.878 sunt în stare gravă.

La rândul ei, Germania a înregistrat de la debutul epidemiei 164.077 de oameni infectați. Dintre ei, însă, 129.000 s-au și vindecat. Numărul deceselor a ajuns aici la 6.736, iar cazuri grave sunt 2.189.

Epidemie de coronavirus în România – Cel mai recent bilanț

UPDATE, 2 mai, ora 19.00: Monica Anisie, Ministrul Educației va prezenta, săptămâna viitoare, un plan privind anul școlar următor, luând în calcul evoluția epidemiei de COVID-19 pe teritoriul României. Aceasta a mai precizat că, în funcție de acești parametri, va fi luat în considerare și scenariul în care cursurile noului an scolar vor începe online, fapt ce va determina o pregătire în prealabil a cadrelor didactice.

UPDATE, 2 mai, ora 19.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă după-amiază, la 771 de decese. Ultimele victime raportate aveau vârste între 32 și 90 de ani și erau din Suceava, Argeș, Bihor, Bacău, Galați, Timiș, Maramureș șiBucurești.

UPDATE, 2 mai, ora 16.00: Ministrul Sănătăţii a declarat că va trimite Corpul de Control la spitalele din Câmpeni, judeţul Alba, după ce a primit mai multe sesizări. Nelu Tătaru a precizat că, acolo, patologia COVID-19 „nu a fost înţeleasă şi tratată cum trebuie”. A mai spus că va fi analizat atât acest aspect, cât și modul în care sunt conduse cele două unități medicale.

UPDATE, 2 mai, ora 16.00: Ministrul Sănătăţii a declarat că autoritățile se așteaptă la un nou val de infectări cu coronavirus, în perioada octombrie – decembrie.

UPDATE, 2 mai, ora 16.00: În ciuda recomandărilor autorităților, au existat și persoane care nu au respectat regulile impuse prin ordonanțe militare, valabile pe durata stării de urgență. Câte amenzi au dat polițiștii pentru nerespectarea regulilor de distanțare socială de 1 Mai.

UPDATE, 2 mai, ora 14.00: În contextul epidemiei de coronavirus din România, Ministrul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, că situația „trebuie gestionată ca şi până acum”, pentru a ieși învingători din această situație. Totodată, Nelu Tătaru a mai precizat că OMS păstrează aceleaşi recomandări pe care le-a pus în practică și țara noastră.

UPDATE, 2 mai, ora 14.00: Picu Apostol Roman, viceprimarul din Galați, s-a arătat revoltat de mizeria pe care au lăsat-o în urma lor unii dintre cei care au stat în carantină în ultima perioadă. Acesta a subliniat că nu generalizează, deoarece foarte mulți oameni sunt civilizați. În schimb, unii dintre cei care au fost nevoiți să stea în carantină instituționalizată la revenirea în țară au dat dovadă de „un primitivism înfiorător”. Viceprimarul a și publicat mai multe poze.

UPDATE, 2 mai, ora 13.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 12.732 de infectări. 165 dintre acestea au fost confirmate în ultima zi. 4.547 de pacienți s-au vindecat până acum și au fost externați, dar alți 265 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

UPDATE, 2 mai, ora 13.00: Ministrul Sănătăţii a ajuns, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în contextul în care acolo s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului medical. Nelu Tătaru a precizat că a recomandat precauție și respectarea întocmai a procedurilor de utilizare a echipamentelor de protecție. După ce a remarcat traficul intens din oraș, ministrul liberal a subliniat că încă nu este momentul pentru relaxare.

UPDATE, 2 mai, ora 12.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă, la 755 de decese. Ultimele victime raportate aveau vârste între 37 și 81 de ani și erau din Bacău, Neamț, Mureș, Brașov, Iași, Argeș șiVaslui.

DATE INIȚIALE: Potrivit celor mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate de la debutul epidemiei 12.567 de cazuri de infectare cu coronavirus. Până vineri, ora 13.00, în țara noastră erau deja 4.328 de persoane vindecate, dar alte 249 se aflau la Terapie Intensivă.

Tot până la acea oră, la nivel național, au fost prelucrate 183.688 teste. 12.060 de oameni se aflau în carantină, iar 20.886 în izolare la domiciliu.

De la debutul epidemiei, 744 de pacienți COVID-19 din interiorul granițelor au murit. Un număr de 18 decese au fost raportate numai vineri seară.

Cele mai multe îmbolnăviri au fost confirmate în Suceava (2.859), București (1.298), Arad (574), Hunedoara (515) și Neamț (507).

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Suceava (141), Arad (59), Hunedoara (58), București (51) și Galați (47).

În Diaspora, numărul românilor depistați cu coronavirus a ajuns la 2.348. Cei mai mulți locuiesc în Italia (1.387) și Spania (560). Numărul victimelor a ajuns la 91. Majoritatea se aflau în Italia (29), Marea Britanie (26) și Franța (19). 21 dintre românii confirmați s-au vindecat, majoritatea din Germania (9) și Franța (8).

Un nou bilanț va fi prezentat sâmbătă, ora 13.00, de Grupul de Comunicare Strategică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`