Scandal de proporţii la Iaşi, acolo unde a fost prăznuită Sfânta Parascheva. Fără mască de protecţie, fără distanţare socială, sute de oameni s-au îmbulzit cu forţele de ordine, şi au încercat să intre cu forţa în curtea catedralei din Iaşi. Iar jandarmii şi poliţiştii s-au încurcat până şi în ordine. Dacă la început nu au permis intrarea celor care nu aveau buletin de Iaşi, la un moment dat le-au dat voie. Apoi iar au restricţionat accesul. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că nu știe să existe un ordin prin care ușile catedralei au fost deschise tuturor și, dacă acest act există, cine l-a dat.
Încă de miercuri dimineață atmosfera din fața Catedralei Mitropolitane din Iaşi s-a încins. Supăraţi că nu au fost lăsaţi de forţele de ordine să ajungă la sfintele moaşte, sute de oameni s-au dezlănţuit. Fără să mai ţină cont de credinţă, oamenii au început să se împingă cu jandarmii, să huiduie şi să ţipe. Unii au început să chiar să scandeze pentru ”libertate”. Jandarmii au încercat să îi potolească, pentru ca slujba să se desfășoare în continuare în liniște.
Autorităţile au anunţat că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, dar au venit și oameni de la distanțe mari care au încercat să forţeze intrarea.
„Vrem să ajungem la Sfânta, am venit de la sute de kilometri. N-am dormit toată noaptea ca să venim la Sfânta”
„Nu plecăm de aicea până nu avem posibilitatea să ne închinăm la moaște, este clar??”
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Bineînţeles că celor care au protestat nu le-a păsat de pandemia de coronavirus sau de riscul la care s-au expus. Oamenii spun că nu le este frică de virus şi asta pentru că nu există. Grav este că unii au adus cu ei şi copii.
„Eu nu ma tem de COVID, asta e minciună pe față! Eu stau de patru zile aici fără mască și n-am COVID și am diabet de 26 de ani!”
Iar Înaltpreasfinţiţul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a părut că le ţine isonul protestatarilor şi spunea că sărbătoarea nu s-ar fi putut desfăşura altfel.
„Dacă nu credem în icoane care plâng, în părinţi făcători de minuni, nu credem nici în naşterea din Fecioară sau în Învierea Domnului. Aceasta a fost credinţa Bisericii dintotdeauna, încât nu se poate concepe Ortodoxia fără sfintele icoane sau sfintele moaşte, aşa cum nu se poate concepe fără Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie”, a spus Teofan.
Despre ordinul prin care porţile catedralei de la Iaşi s-au deschis şi pentru cei care nu sunt localnici a vorbit şi Raed Arafat. Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă a afirmat că nu ştie nici măcar dacă a existat un astfel de ordin, cu atât mai puţin cine l-a dat.
„Nici eu nu știu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru. Nu știu despre ce este vorba, nu știu dacă a fost dat ordin sau ceva, deci aici trebuie discutat, mai ales pe partea de ordine publică”, a spus Arafat.
Cât despre scandalul iscat la porţile catedralei de la Iasi, Raed Arafat a făcut din nou apel la populație să nu mai asculte de cei care incită la nerespectarea regulilor.
„Toată lumea a observat că avem o creștere continuă a cazurilor. (…) Apelul nostru către populație este să înțeleagă situația și să fie partener cu noi în respectarea acestor reguli”, a îndemnat șeful DSU.
Abia spre seară, jandarmii au venit cu un comunicat în care au încercat să lămurească situația:„La acest moment, pelerinii au acces la raclă prin dispozitivul de siguranță, deplasarea efectuându-se în cadrul unui culoar pentru a se putea sta la rând cu respectarea distanței între credincioși. Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situația de către forțele de ordine s-a evitat o escaladare a violenței care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creștină.
Toate măsurile luate azi și în zilele premergătoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului”.
Acesta e finalul unui întreg lanţ de nereguli şi nerespectări ale deciziilor iniţiale. Pentru că, iniţial, după ce autorităţile au anunţat că pelerinajele sunt interzise, Mitropolia Moldovei a dat semne că se supune şi a anunţat, la rândul său, că nu va mai fi nicio ceremonie.
Apoi, în ultimul moment, Mitropolia Moldovei a renunţat la ideea de a nu mai organiza nimic şi a anunţat că va scoate racla cu sfintele moaște afară din catedrală pentru ca lumea să vină să se închine. Ceea ce a şi făcut.