Reprezentanții AsociaţieiNaţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) au stabilit un set de măsuri de siguranţă sanitară pentru turişti pe care le propun pentru acest sezon de iarnă în contextul pandemiei de coronavirus. Regulile au fost stabilite de comun acord cu reprezentanții primăriilor stațiunilor montane.
Echipele Salvamont Braşov propun, împreună cu Asociaţia Transportatorilor pe Cablu, ca la instalaţiile de cablu închise, telecabine şi gondole, să se reducă capacitatea de transport.De asemenea, aceștia recomanda ca spațiile din telecabine și telegondole să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor, iar acestea să fie frecvent dezinfectate.
De menționat este căromânii vor beneficia și anul acesta de vouchere de vacanţă. Tichetele asigură un rulaj de minim 350 de milioane de euro anual de care beneficiază industria turistică din România.
De curând, Comisia de Turism Intern şi Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii primăriilor din staţiunilede munte, cu privire la stadiul elaborării unui plan de măsuri de siguranţă sanitară a turiştilor în staţiunile de schi din țara noastră, în contextul epidemiei de coronavirus.
„În anul 2020 România a fost destinaţia preferată a românilor pentru petrecerea vacanţei, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranţă pentru turiştii străini care intră în ţară, închiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat şansa poziţionării ţării noastre ca destinaţie turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple acelaşi lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranţă, înseamnă atât sănătate fizică, cât şi mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunităţii”, a precizat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.
Astfel,ANAT vineîn întâmpinarea autorităţilor centrale cu propuneri de securitate sanitară a staţiunilor montane, cu scopul de acontinua promovarea destinaţiile montane din România în agenţiile de turism, ca o strategie de a încuraja turiştii să meargă în staţiuni.
”Este necesar ca turiştii să se simtă în siguranţă iar factorii de decizie trebuie să elaboreze şi să implementeze un set de măsuri care să ofere încredere turiştilor. Putem lua exemplul măsurilor luate în staţiunile de schi din Franţa, care îşi aşteaptă cu încredere turiştii”, a explicat Lucian Boronea, prim-vicepreşedinte copmaniei ANAT.
În ultima perioadă de timp, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru staţiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Braşov, Cavnic şi Lupeni.
”Primăria Sinaia a pregătit un plan de măsuri elaborat împreună cu Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România, care va fi înaintat forurilor decizionale. Salvamont Braşov a menţionat că materialul conceput împreună cu Asociaţia Transportatorilor pe Cablu a fost transmis către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), în atenţia Secretarului de Stat Răzvan Pârjol. Astfel, se propune ca la instalaţiile de cablu închise, telecabine şi gondole, să se reducă capacitatea şi să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic”, se arată într-un comunicat transmis de ANAT.
În prezent, Primăria Municipiului Braşov analizeazăpropunerile venite de la Asociaţia Transportatorilor pe Cablu şi urmează discuţii cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Braşov pentru stabilirea fluxurilor de turişti şi a normelor de siguranţă.