Biserica Ortodoxă Română a transmis joi un comunicat privind discuțiile de impozitare a cultelor religioase din România, precum și dezbaterile că nu plătește impozite.
Reprezentanții BOR susțin că toare cultele religioase au un statut fiscal asemănător ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor sau universităților, "adică fondurile care circulă în interiorul organizației sunt menite să consolideze organizația și să înlesnească bună ei funcționare, în beneficiul societății în mijlocul căreia această activează. Astfel, statul înțelege să faciliteze cetățenilor exercitarea libertății religioase, la fel cum, de exemplu, neimpozitand donațiile și contribuțiile membrilor partidelor politice, statul înlesnește exercitarea drepturilor și opiniilor politice, sau, în cazul sindicatelor, exercitarea drepturilor sociale", potrivit Ziare.com.
"Orice răspândire în spațiul public a informației (false) că Biserică nu plătește impozite este nociva și denaturează grav dezbaterea publică asupra relației dintre stat și cultele religioase", motivează Patriarhia în comunicatul emis.
Biserica Ortodoxă Română susține că nu beneficiază de privilegii fiscale, ci de facilități fiscale precum toate cele 18 culte religioase din România și mai adaugă că niciun stat democratic nu exercită o presiune fiscală inutilă organizațiile societății civile, pentru că acestea își împlinescu vocația și misiunea fără intermedierea statutului.
Comunicatul citat mai susține că "singurele venituri ale cultelor religioase din România (și din spațiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vânzarea obiectelor de cult și contribuții (nu taxe) pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase, care nu sunt activități comerciale. Pentru aceste contribuții se emit și trebuie să se emită chitanțe. Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea, rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în numeroasele activități cu caracter social-filantropic. În acest moment, Biserică Ortodoxă Română este instituția cu cea mai mare și intensă activitate filantropica din România".
BOR precizează că plătește impozit pe clădiri și terenuri aflate în folosință, pe salariile angajaților, precum și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaționale și culturale.