Președintele țării, Klaus Iohannis,a făcut apel la populație să respecte măsurile impuse de autorități, să se protejeze pe cât posibil și mai ales să nu iasă din case decât dacă este absolut necesar.
„Protejați-vă pe voi și pe cei dragi, păstrați distanța, iar dacă vă întâlniți, nu vă mai strângeți mâna, nu vă mai îmbrățișați, nu vă expuneți și nu îi expuneți pe ceilalți pericolului infectării! Contează enorm ca fiecare dintre noi să urmeze întocmai regulile impuse de autorități!
În aceste zile în care ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii, eroii noștri din prima linie de apărare sunt medicii și personalul medical. Lor le datorăm respectarea cu strictețe a recomandărilor, astfel încât munca lor neobosită să nu fie în zadar. Este vital să limităm răspândirea acestui virus periculos pentru a le da răgaz medicilor să-i vindece pe cei infectați. Sunt profund impresionat de valul de sprijin venit din partea tuturor celor care ajută medicii și spitalele și sunt alături de semenii aflați în dificultate. Atunci când comunitatea lucrează împreună cu autoritățile, întreaga națiune câștigă!”, a declarat Președintele României.
În ciuda avertismentelor, multe persoane au sfidat aceste măsuri și au ieșit din case duminică, bucurându-se de vremea frumoasă.
Pădurea Băneasa a fost luată cu asalt de bucureșteni de toate vârstele, care s-au plimbat în voie. Nici zona Stadionului Național nu a fost ocolită de oameni – mulți au ieșit cu bicicletele sau cu rolele.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis, duminică, faptul că două persoane au murit pe teritoriul României din cauza noului coronavirus: un pacient de 67 de ani, care era internat în Craiova, și unul de 74 de ani, internat în București. Ambii aveau deja grave probleme de sănătate.
Totodată, 66 de noi cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate, astfel încât bilanțul total a ajuns la 433. Dintre acestea, 64 de cazuri au fost recuperate (oamenii s-au vindecat și au fost externați).Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 9 și 74 ani.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 129 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 520 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
Ministrul de Interne,Marcel Vela, a anunțat sâmbătă seară noi măsuri de combatere a coronavirusului:
Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Se suspendă temporar activitățile de comercializarecu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. E vorba de mall-uri.
Circulația persoanelorîn afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19. Prin grup se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute anterior”
Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului,slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.